V Karlovarském kraji vyhrála KSČM před ČSSD a ODS

Karlovarský kraj

Karlovarský kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Karlovarském kraji vyhrála KSČM před ČSSD a ODS. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 45 mandátů jich komunisté získali s největší pravděpodobností 14, druzí sociální demokraté obsadí podle dosavadních výsledků voleb 13 křesel.

Občanští demokraté a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst získali po pěti postech. Strany TOP 09 spolu se Starosty pro Karlovarský kraj a Alternativa obdržely po čtyřech mandátech. Před čtyřmi lety ve volbách zvítězila ČSSD, druhá byla ODS a třetí KSČM.

KSČM získala 22,97 procenta hlasů, těsně za ní byla ČSSD s 22,75 procenty hlasů. Třetí ODS získala 9,79 procenta hlasů. K volbám přišlo v celkem 348 volebních okrscích 31,53 procenta z 239.574 oprávněných voličů, bylo to o 3,5 procenta méně, než před čtyřmi lety.

Výsledek voleb je velkým vítězstvím pro KSČM, která oproti minulým volbám, v nichž skončila třetí za ČSSD a ODS, získala o více než pět procent více hlasů. Sociální demokraté si pohoršili v porovnání s předchozími volbami a ztratili přes osm procent hlasů. Před čtyřmi roky označila ODS volební prohru za téměř zdrcující. Tentokrát však dopadla ještě hůře a ztratila stejně jako ČSSD více než osm procent hlasů.

Lídr komunistů Jaroslav Borka ČTK řekl, že vítězství v krajských volbách je pro KSČM velkým a příjemným překvapením. „Myslel jsem si, že to dopadne asi jako minule. Tedy že vyhraje ČSSD a my trochu posílíme. Ovšem výsledek předčil očekávání. Na rozdíl od jiných stran jsme nebyli spojováni s žádnými kauzami a to se možná v hlasování odrazilo. Do koaličních jednání s nějakým požadavkem půjdeme, ale nemusí to být nutně místo hejtmana. Můžeme diskutovat o různých variantách,“ poznamenal Borka.

Hejtmana a lídra ČSSD Josefa Novotného zklamala velmi nízká účast voličů, jež byla ještě horší, než před čtyřmi lety. Podotkl, že lidé jsou z politiky asi hodně otrávení a výsledek krajských voleb odpovídá náladě ve společnosti. ČSSD sice proti předchozím volbám ztratila, ovšem přesto její pozice pro koaliční vyjednávání není nejhorší, uvedl Novotný. „V podstatě se nebráníme jednání s téměř kýmkoliv. Čím více stran bude v koalici zapojeno, tím to může být pro další vývoj lepší,“ konstatoval Novotný.

Neúspěch občanských demokratů v krajských volbách přisuzuje lídr strany Petr Šindelář k jisté míře nespokojenosti s politickou značkou ODS. Výsledky voleb jsou pro něho zklamáním, ale spíše je považuje za velkou prohru kraje i jeho obyvatel. „Kampaň jsme určitě neměli špatnou a nabízeli jsme řešení, jak kraji pomoci. Nyní jsem připravený vést zastupitelský klub ODS a budeme se snažit být konstruktivní opozicí,“ uvedl Šindelář.

Výsledky voleb lídra TOP 09 + STAN Jana Horníka zase tolik nepřekvapily. Úspěch komunistů přičítá především tomu, že ČSSD ztratila voliče po odštěpení části členské základny. S výsledkem koalice, kterou zastupuje, je vcelku spokojený. „Musíme být realisté, v krajských volbách lidé do značné míry reagují na dění na celostátní politické scéně. Odhaduji, že vznikne koalice KSČM, ČSSD a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí,“ poznamenal Horník k výsledku voleb.