V květnu růst cen zpomalil, inflace byla 3,2 procenta

supermarket

supermarket Zdroj: profimedia.cz

Růst spotřebitelských cen v květnu zpomalil meziročně na 3,2 procenta z dubnových 3,5 procenta a byl letos nejnižší. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali meziroční pokles inflace na tři procenta.

Meziroční zpomalení cenového růstu způsobily ceny potravin a nealkoholických nápojů, kde klesl růst cen pekárenských výrobků a obilovin na 2,1 procenta z desetiprocentního růstu v dubnu. Ceny vajec byly vyšší o 57 procent, v dubnu to bylo o bezmála 63 procent. Ceny pohonných hmot byly vyšší o 5,7 procenta, v dubnu vzrostly o 7,6 procenta.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Dominantní vliv na meziroční růst spotřebitelských cen měly ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva, zatímco vliv cen potravin a nealkoholických nápojů se snížil. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o čtvrtinu, elektřiny o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5, tepla a teplé vody o 8,5 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,6 procenta, z toho regulované o 13,9 a tržní o 1,8 procenta.

Podle ekonomů se bude inflace pohybovat kolem tří procent i v dalších měsících. „Největší nejistotou pro následující měsíce jsou ceny ropy a nová úroda. Spotřebitelská inflace se bude v následujících měsících držet okolo úrovně tří procent,“ uvedl Jiří Škop z Komerční banky s tím, že výraznější pokles by měl přijít na začátku příštího roku. Analytik Home Credit Michal Kozub dodal, že dnešní výsledky otevírají možnost dalšího snížení sazeb ČNB.

Harmonizovaný index spotřebitelských cenHarmonizovaný index spotřebitelských cen | CSU Na snižování meziročního cenového růstu nejvíce působily ceny oděvů, které klesly o 3,7 procenta. Přístroje a spotřebiče pro domácnost zlevnily o necelých pět procent, bytový textil o 2,5 procenta a nářadí, nástroje a potřeby pro dům a zahradu o 7,2 procenta. Ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat klesla o osm procent. Ceny mobilních telefonů zlevnily o 9,3 procenta, uvádí ČSÚ.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,3 procenta a ceny služeb o 3,1 procenta, uvedl ČSÚ. Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnil zejména růst cen zeleniny o 6,4 a ovoce o 5,2 procenta. Čisté nájemné zdražilo o 0,7 procenta, z toho regulované o 1,7 procenta a tržní o 0,2 procenta. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezónní zvýšení cen lázeňských pobytů o 6,5 procenta a cen léčiv o 0,6 procenta.

Na snižování cenové úrovně působil hlavně pokles cen pohonných hmot, které po sedmi měsících nepřetržitého růstu klesly meziměsíčně o 1,1 procenta. Z potravin klesly především ceny vajec o 8,3 procenta, chleba o 1,8, drůbeže o 1,2, sýrů o 2,3 a másla o 1,2 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,1 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,7 procenta.