V Libereckém kraji zvítězili Starostové pro Liberecký kraj

Liberecký kraj

Liberecký kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj před KSČM a Změnou pro Liberecký kraj. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Z celkových 45 mandátů získali vítězní Starostové pro Liberecký kraj 13 křesel. Komunisté a Změna pro Liberecký kraj obdrželi shodně po deseti mandátech. Čtvrtí sociální demokraté obsadí sedm mandátů a pátí občanští demokraté pět. Před čtyřmi lety zvítězila ve volbách ČSSD, druhá byla ODS a třetí KSČM.

Výsledky v Libereckém kraji ale ještě nejsou kompletní, zbývá jeden volební okrsek - obec Luka na Českolipsku, kde jsou i komunální volby. Volební místnost se tam uzavře až ve 22:00. Obec však má jen 88 zapsaných voličů, a tak už výsledky ani účast příliš nezmění.

Vítězství Starostů pro Liberecký kraj je obrovským překvapením. V předvolebních průzkumech se starostové pohybovali kolem deseti až 13 procenty. „Já jsem doufal, že budeme druzí za sociální demokracií, že vyhrajeme takhle, v to jsem nevěřil. I když jsem samozřejmě vykřikoval celý minulý týden, že když máme číslo 23, tak 23 procent je dobrý cíl, ale na to, že se do něj trefíme, bych si nevsadil,“ řekl ČTK lídr vítězných starostů a pravděpodobně nový hejtman Martin Půta.

Překvapivým debaklem skončili sociální demokraté, kteří poslední čtyři roky v Libereckém kraji vládli, ale především ODS. Počet jejich mandátů v zastupitelstvu spadl ve srovnání s minulým volebním obdobím na méně než polovinu. Tak výrazný propad ODS neohlašovaly ani průzkumy, ty odhadovaly podporu kolem 15 procent. „Osobně jsem čekal výsledek kolem 13, 14 procent. To, že bude pod deset, jsem opravdu nečekal,“ řekl v reakci na výsledky ČTK krajský předseda ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Přestože výsledky ještě zdaleka nebyly definitivní, už kolem 19:00 se rozběhla koaliční vyjednávání. „Se všemi stranami se sejdeme ještě dnes,“ řekl Půta. Připustil, že jako nejpravděpodobnější se nabízí spojení starostů se Změnou pro Liberecký kraj Jana Korytáře, která by měla těsnou většinu 23 mandátů. Právě křehkost takové koalice ale Půtu od spojení s jedinou stranou odrazuje a jednat chce proto i s dalšími. Silnější by bylo nepochybně spojení s ČSSD a ODS, které by mělo 25 mandátů.

Krajské volby 2020 v Libereckém kraji >>>

Překvapivá je také silná podpora komunistů, kteří skončili jako druzí a je třeba s nimi počítat. „Já jsem nečekal, že budou druzí, ale je vidět, že část levicových voličů volila raději komunisty než sociální demokraty,“ poznamenal Půta. I pro samotné komunisty je velká podpora překvapením. Celkově ale podle jejich lídra Stanislava Mackovíka levice v kraji prohrála. „Kraj tak bude mít příští čtyři roky s největší pravděpodobností pravicovou vládu,“ poznamenal.

V Libereckém kraji si voliči vybírali z 20 politických stran a hnutí, kandidátek bylo o šest více než před čtyřmi lety. V roce 2008 volby v kraji vyhrála ČSSD a získala 15 křesel v zastupitelstvu. Za ní skončila ODS s 12 mandáty. Třetí byli komunisté s osmi křesly. Sedm míst měli starostové a tři SOS, která už se tentokrát do zastupitelstva nedostala. V čele kraje stála poslední čtyři roky menšinová koalice ČSSD a SOS s 18 mandáty, vládla za podpory komunistů. ODS a starostové byli v opozici.