V obecních volbách uspěla místní sdružení, v senátních ČSSD

bohuslav sobotka

bohuslav sobotka Zdroj: ctk

V komunálních volbách v Česku byla ze sněmovních stran kandidujících samostatně nejúspěšnější KDU-ČSL před ČSSD a KSČM, ve většině krajských měst včetně Prahy ale zvítězilo hnutí ANO. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. V senátních volbách v nejvíce okrscích postupují do druhého kola kandidáti ČSSD a ANO.

Účast v komunálních volbách podle průběžných čísel byla zhruba 45 procent, tedy o několik procentních bodů méně než před čtyřmi lety při minulých komunálních volbách. V senátních volbách je účast pod 40 procenty.

V komunálních volbách bylo zatím zvoleno 60 763 zastupitelů. Lidovci měli po sečtení 99 procent okrsků 3762 zastupitelů, sociální demokraté 3609. Komunisté získali podle průběžných výsledků 2426 zastupitelských křesel a ODS 2037. Hnutí ANO získalo 1381 zastupitelů, Starostové a nezávislí (STAN) 1304 a TOP 09 celkem 571.

Výsledky komunálních a senátních voleb by měly podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stmelit vládní koalici. Na řadě míst podle něj mohou vzniknout koalice na půdorysu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. Nebude o nich ale vyjednávat centrálně. Také o podpoře kandidátů pro druhé kolo senátních voleb se podle něj povedou individuální jednání.

Účast v koalicích nesmí ANO poškodit

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš chce sestavit jen takové koalice, které hnutí nepoškodí v očích voličů. V případě senátních voleb by byl spokojen, pokud by do druhého kola postoupila polovina z 26 kandidátů.

Celkové výsledky komunálních voleb (počty mandátů)Celkové výsledky komunálních voleb (počty mandátů)Celkové výsledky komunálních voleb (počty mandátů)|E15

Vládní strany si podle politologů vedly v komunálních volbách dobře, hnutí ANO překvapilo zisky v menších obcích. Volby tedy nejsou protestní. Nejvíce křesel v zastupitelstvech mají zatím různá místní sdružení a nezávislí kandidáti, což je podle politologů obvyklé, stejně jako silná základna lidovců.

Babiš ovládl i Prahu

ANO, které podle průběžných výsledků komunálních voleb zvítězí v Praze, odmítá v hlavním městě vyjednávat o koalici s TOP 09. Spíše se mluví o koalici, která bude kopírovat vládní rozložení, tedy ANO, ČSSD a Trojkoalice, v níž jsou zastoupeni lidovci.

V senátních volbách po sečtení všech hlasů ve většině obvodů kandidáti ČSSD postupovali do finálového duelu v 19 obvodech, ANO v devíti a KDU-ČSL v osmi. Kandidáti ODS by postupovali v šesti obvodech.

Platí jen čtyři referenda

Z místních referend konaných souběžně s volbami měla zatím dostatečnou účast čtyři. Lidé z pražských Klánovic odmítli připojení nových domů na území Horních Počernic na klánovické silnice, obyvatelé Jenišova rozhodli, že nechtějí v obci těžbu kaolinu.

Lidé v Bystřici nad Pernštejnem v místním referendu odmítli, aby ve městě vznikl závod na výrobu jaderného paliva. Obyvatelé z Vranova u Brna rozhodli, že si nepřejí výstavbu nových rodinných domů u rybníka nedaleko motokrosové dráhy.

Neplatná byla kvůli nízké účasti referenda o zákazu hazardu v Praze 8, v Ústí nad Orlicí, Lovosicích, Ústí nad Labem a také ve Štětí na Litoměřicku. Platné není ani třetí referendum v Praze 10, v němž mohli voliči rozhodovali například o privatizaci bytů či opravě silnic. Dostatek voličů se nezúčastnil ani referenda v Mikulově na Břeclavsku o přeměně historické hasičské zbrojnice na tržnici.

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN

Adriana Krnáčová: Vyjednávat začneme až po sečtení hlasů