V Olomouckém kraji zvítězila ČSSD před KSČM a koalicí pro kraj

Olomoucký kraj

Olomoucký kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrála sociální demokracie před komunisty a Koalicí pro Olomoucký kraj společně se starosty. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na www.volby.cz.

Z celkových 55 mandátů získala ČSSD 19 křesel, KSČM 16 křesel a po osmi křeslech ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty. Čtyři mandáty získala TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj.

V roce 2008 ve volbách v kraji ČSSD od voličů dostala bezmála 40 procent hlasů, zatímco tentokrát 26,7 procenta. Druhá ODS získala před čtyřmi lety 20,3 procenta a v těchto volbách jen 10,9 procenta hlasů. Do zastupitelstva se v roce 2008 dostali ještě komunisté a lidovci, v opozici zůstali jen komunisté.

Do krajského zastupitelstva se tak nyní dostaly všechny dosavadní strany, KDU-ČSL kandidovala letos v koalici se SZ. Nováčkem bude TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj. Těsně pod pětiprocentní hranicí zůstali Nezávislí.

„S výsledkem sociální demokracie jsem spokojen. Trochu mě překvapuje síla komunistické strany, nečekal jsem to až tak. Víceméně oranžovorudé výsledky jsou společenskou poptávkou,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD Jiří Rozbořil.

Úbytek mandátů ČSSD podle něj souvisí se dvěma faktory. Strana už neměla tak nosné téma, jakými byly v minulých volbách poplatky ve zdravotnictví. „Druhou věcí je to, že občané jsou naštvaní na všechny politické strany, zejména ty, které jsou na centrální úrovni,“ soudí Rozbořil. Podle něj hlasy levicových voličů ČSSD ubrala právě KSČM.

Lídr komunistů Alexander Černý označil výsledek své strany jako slušný. „Byli bychom pochopitelně rádi, kdyby hlasů bylo ještě víc. Levice je na tom v Olomouckém kraji co do počtu hlasů trvale dobře a já doufám, že vítěz voleb toho patřičně využije,“ uvedl Černý. Přiznal, že výsledek ho příjemně překvapil. Mandáty ČSSD a KSČM mají v zastupitelstvu většinu.

Velmi spokojená je s výsledkem Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty. Její lídr Marian Jurečka se přiznal, že očekával zisk do deseti procent. „Nabídli jsme alternativu k ČSSD a ODS a ukázalo se, že to byl správný krok,“ uvedl lídr. Je připraven na koaliční jednání, odmítl pouze koalici s podporou KSČM.

Až na čtvrtém místě skončila ODS. „Samozřejmě to není uspokojující výsledek. Určitě se na něm podepsala řada faktorů, jedním z nich je celospolečenské klima a nálada lidí, kteří jsou naštvaní na politiku,“ uvedla jednička kandidátky Markéta Záleská. Případná krajská koalice je podle ní věcí dalších jednání. Doplnila však, že ODS nepůjde do žádné koalice s KSČM.

K volbám přišlo 35,67 procenta voličů, před čtyřmi lety byla volební účast 38,5 procenta. O hlasy voličů usilovali kandidáti na 18 kandidátních listinách, v minulých krajských volbách jich bylo o tři méně.