V Praze na vánočních trzích přestali nalévat grog

Praha, vánoční trhy, Vánoce

Praha, vánoční trhy, Vánoce Zdroj: ctk

Nemilé překvapení čekalo včera a dnes na návštěvníky mnohých pražských vánočních trhů. V době, kdy se výrazně ochladilo, se totiž u stánků přestal prodávat grog, zatímco v úterý jej ještě možné zakoupit bylo. Důvodem je, že pražský magistrát se rozhodl přestat nalévání nápojů obsahující lihoviny s obsahem alkoholu 15 procent a více včetně grogu tolerovat.

Prodej rozlévaných nápojů se silnějším alkoholem na stáních a tržnicích totiž zakazuje zákon o spotřebních daních již několik let, tedy včetně grogu či punče. Prodej míchaných nápojů, například grogu, byl podle mluvčí magistrátu Terezy Králové doposud tolerován, a to i ze strany těch, kteří na dodržování zákona mají dohlížet.

„Je však třeba připustit možnost, že je tato tolerance zneužívána – a to se při intenzivních kontrolách v minulých měsících, i v souvislosti s metanolovou kauzou, bohužel v několika případech prokázalo. Proto magistrát považoval za nutné prodejce na tuto skutečnost upozornit, než se začnou vůči nim uplatňovat postihy,“ řekla deníku E15 Králová. Za porušení tržního řádu přitom stánkařům hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun.

Hrozba jedovatého alkoholu dál trvá

Série otrav lihovinami obsahujícími jedovaté množství metylalkoholu si letos od konce srpna vyžádala 37 lidských životů a sedm desítek lidí hospitalizovaných v nemocnici s vážnými i méně závažnými následky. Faktem je, že původci otravy poslali na černý trh asi 15 tisíc litrů smrtelně jedovaté směsi metanolu a etanolu, policie ale zatím stále nevypátrala, kde skončila celá třetina tohoto množství.

Návštěvníci vánočních trhů ale ve chvíli, kdy jim začne být opravdu zima, nemusí zcela zoufat. Zákaz obsažený v zákoně se totiž netýká piva a vína, takže svařáky ve stáncích prodávají i nadále. Otázkou je, jak to bude v dalších městech České republiky. Například v Brně zatím vánoční trhy ještě nezačaly, a stane se tak dnes v podvečer.

Na kolik vás vyjdou Vánoce? Průměrnou českou rodinu prý až na 28 tisíc