V Prunéřově stát utopí miliardy, varuje Randák

Elektrárna Prunéřov

Elektrárna Prunéřov Zdroj: wikimedia.org

Nadační fond proti korupci podnikatele Karla Janečka tvrdí, že energetická skupina ČEZ může kvůli nedostatku uhlí pro elektrárnu Prunéřov II přijít v budoucnu o miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl člen správní rady protikorupčního fondu Karel Randák. ČEZ spekulace o zmařené investici odmítl.

ČEZ plánuje v elektrárně Prunéřov II modernizovat tři bloky. Výrobu elektřiny chce zajistit uhlím z Dolu Nástup Tušimice. Protikorupční fond s odvoláním na úřední dokumentaci tvrdí, že důl má uhlí jen do roku 2032, zatímco pro návratnost investice do Prunéřova bude nutné dodávat uhlí až do období 2039-2044.

„Ať už ČEZ udělá cokoli, stát přijde o peníze v řádu miliard, možná desítek miliard korun,“ uvedl Randák. Modernizace Prunéřova má stát kolem 25 miliard korun. Hlavní část zakázky získaly firmy Škoda Power a Vítkovice.

Těžebním průmyslem cloumá bitva o uhlí. Čtěte více:

Stát zarazí plýtvání uhlím

Válka o uhlí vrcholí, ČEZ otevřel druhou frontu

Hnědé uhlí vystačí jen na 18 let, prolomení limitů by vyšlo na 1,3 bilionu korun

Ekologický právní servis navrhuje zhotovení nezávislé analýzy, která by rozebrala zásoby uhlí a potřeby modernizované elektrárny. Pokud se ukáže, že uhlí pro elektrárnu dostatek není, měl by stát jako většinový vlastník ČEZ projekt modernizace zastavit, tvrdí právníci. Příští týden na valné hromadě ČEZ proto Ekologický právní servis navrhne provedení revize stavu zásob v Dolech Nástup Tušimice.

Zástupci ČEZ ale tvrzení ekologů, že elektrárny mohou čelit nedostatku uhlí, odmítají. „Okamžik, kdy budou zásoby uhlí v dolech vytěženy, nastane v závislosti na intenzitě těžby, tedy na velikosti poptávky po uhlí. Vzhledem k tomu, že součástí strategie ČEZ je výrazně nižší roční využití zdrojů a také odstavování dožívajících uhelných zdrojů, pak se proces vytěžování uhlí podstatně zpomalí,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Zástupci NFPK v souvislosti s Prunéřovem také uvedli, že Severočeské doly, které vlastní ČEZ, vytěžily bez příslušných povolení uhlí za tři miliardy korun. Firma to ale popřela. „Těžba na Lomu Libouš v současnosti probíhá a vždy v minulosti probíhala dle příslušného povolení hornické činnosti, tedy zcela legálně,“ sdělil mluvčí Severočeských dolů Vladimír Budinský.

O chystané modernizaci Prunéřova čtěte více:

Protikorupční fond dnes také zveřejnil nahrávku, která zachycuje nátlak lobbisty Miloslava Kožnara na blíže neurčeného člověka ze státní správy, který na nesrovnalosti kolem Prunéřova a Severočeských dolů upozorňoval. Kožnar na nahrávce vyjadřuje obavu, že akcie ČEZ ztratí v případě zveřejnění informací hodnotu. Otevřeně také říká, že „tuto zemi neřídí premiér, ale ČEZ“.