Valachová bojuje proti dětským exekucím. Dluhy by měli platit rodiče

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv blesku

Ilustrační foto
Kateřina Valachová
3
Fotogalerie

Sociální demokratka Kateřina Valachová přišla se dvěma novelami zákonů, které by měly vyřešit problém dětských dlužníků a mladých lidí, kterým vznikly dluhy v dětství.

Za dluhy tisíců dětí mohou často pokuty za jízdy načerno, nezaplacené účty za telefon, nebo dokonce poplatky za svoz odpadů, které až donedávna neměli rodiče povinnost za své děti platit. Původně menší částky pak v průběhu let přerostly až ve stotisícové exekuce.

Prvním opatřením je, že nově by podle návrhu Valachové měly v budoucnu přecházet dluhy dětí na zákonné zástupce, tedy zejména na rodiče. Týkat by se to mělo jen dětí do patnácti let. „Je nutné odlišit děti před patnáctým rokem a mládež ve věku patnáct až osmnáct let. Práva nabývají děti postupně, stejně tak musejí nabývat i povinnosti,“ říká poslankyně, která v té souvislosti chce změnit občanský zákoník.

„Je důležité si uvědomit, že děti mohou mít dluhy například i v důsledku vlastního úmyslného protiprávního jednání, kterým způsobí škodu,“ doplnila advokátka Alena Vlachová z advokátní kanceláře Vepřek, Caska & Vlachová, která se problematikou zabývá. Novela také počítá s tím, že na rodiče by se neměly přenášet dluhy za škody, které děti způsobily úmyslně. 

Advokátka již dříve uvedla, že by si dokázala představit možnost přenosu odpovědnosti za dluhy na rodiče, pokud soud uzná, že rodič zanedbal své vyživovací povinnosti a rodičovskou odpovědnost.

Druhé opatření by podle Valachové mělo řešit již existující dětské dluhy. Poslankyně navrhuje novelu insolvenčního zákona, která by měla umožnit lidem, jimž vznikly dluhy před dosažením plnoletosti, oddlužit se ve stejném režimu jako důchodcům.

Zbavit dluhů by se tak mohli už za tři roky a nemuseli by dodržet žádný limit minimálně splacených pohledávek. „Podmínka by byla, že alespoň polovina nezajištěných pohledávek vznikla před osmnáctým rokem dlužníka,“ dodala Valachová. Novela by mohla platit už od poloviny letošního roku.

Na návrhu změny občanského zákoníku spolupracovala Valachová s poslanci Patrikem Nacherem (ANO) a Janem Bartoškem (KDU-ČSL), návrh spoluvytvářel také Člověk v tísni. „Nyní to studují právníci," uvedl Bartošek. Valachová nyní chce pro oba návrhy najít podporu ve sněmovně, změně jsou například naklonění také Piráti. „Návrh jsem zatím neviděl, ale obecně mohu říci, že Piráti pdopoří každý smysluplný návrh, který zabrání vzniku dětských dlužníků," uvedl poslanec Lukáš Kolářík (Piráti).

Dětské exekuce v Česku v roce 2017

1955 dětí mladších deseti let bylo zatíženo exekucí, včetně 2 jednoletých batolat.

Ve věku rok až 18 let bylo vystaveno exekuci 5963 dětí.

Tyto děti dlužily dohromady 59,3 milionu korun (bez započtení dalších nákladů, penále a pokut).

Zdroj: mapaexekuci.cz