Válková: Nový návrh není bičem na žalobce, nakonec budou rádi

ministryně spravedlnosti Helena Válková

ministryně spravedlnosti Helena Válková Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) popřela, že by nový návrh zákona o státním zastupitelství omezoval nezávislost žalobců. Naopak prý znemožňuje zásahy do jejich činnosti. Návrh oproti původním úvahám zachovává obě vrchní státní zastupitelství a zakládá dvoustupňový speciální úřad. Podobu zákona, kterou Válková předložila k diskusi koaličním partnerům, kritizoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Podle Válkové je návrh dostatečně kvalitní na to, aby mohl tvořit základ efektivního fungování státního zastupitelství v příštích letech. „Posiluje nezávislost státních zástupců, nikoliv naopak,“ řekla.

Mezi příklady uvedla zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců, povinná výběrová řízení či neopakovatelnost funkce nejvyššího státního zástupce, který bude moci být odvolán jen z důvodů přesně stanovených v zákoně a přezkoumatelných prostředky správního soudnictví. „Není se třeba bát toho, že by se jednalo o bič na státní zástupce. Myslím, že státní zástupci nakonec budou rádi a že změny přivítají,“ věří.

Pražští a olomoučtí vrchní žalobci mají zůstat

Ministryně tvrdí, že její návrh je v mnoha směrech stejný jako původní návrh zákona, který vzešel z dílny Nejvyššího státního zastupitelství a který z projednávání ve Sněmovně stáhla její předchůdkyně Marie Benešová (ČSSD).

To, čím se návrh podle Válkové nejvíc odlišuje, je plán na zřízení speciálu vně Nejvyššího státního zastupitelství a tím, že nenavrhuje zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. „Že s tím (Zeman) nesouhlasí, to je jeho legitimní právo. Já nechci rozkolísat soustavu vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství, proto jsem se přiklonila k jinému řešení,“ podotkla.

Dvoustupňové státní zastupitelství

Válková navrhuje, aby vzniklo dvoustupňové specializované státní zastupitelství pro závažnou majetkovou trestnou činnost, pro korupční delikty a některé další trestné činy. Specialisté by se měli zabývat takovými skutky, u nichž škoda překročí hranici 75 milionů korun. Nekomplikované případy budou moci postoupit svým kolegům z krajských státních zastupitelství.

Návrh podle ministryně také nastavuje úzkou součinnost nejvyšších představitelů státního zastupitelství s ministrem spravedlnosti tak, aby bylo možné prosazovat jednotnou trestní politiku.

Válková připustila, že norma je do jisté míry kontroverzní, a proto pro ni chce nejprve získat politický konsenzus mezi koaličními stranami. Teprve poté návrh zamíří do klasického připomínkového řízení. Ministryně doufá, že jej i přesto stihne předložit vládě v naplánovaném termínu, tedy do konce letošního roku.