Ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS

Středočeský kraj

Středočeský kraj Zdroj: Wikimedia

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z celkových 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové budou mít deset zastupitelů. K volbám přišlo 36,45 procenta voličů, to je o téměř šest procent méně než před čtyřmi roky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na volebním serveru www.volby.cz.

Sociálním demokratům, kteří se od letošního května museli vyrovnávat s korupční aférou bývalého hejtmana Davida Ratha, patří stejně jako před čtyřmi lety prvenství, z hlediska voličské přízně si ale o šest mandátů pohoršili. Předseda středočeské ČSSD Miloš Petera právě s ohledem na Rathovu kauzu hodnotí výsledek pozitivně.

Ještě výrazněji, o devět křesel, klesl volební zisk ODS, která byla v minulém volebním období v opozici. Naopak komunisté, s jejichž tichou podporou ČSSD v uplynulých čtyřech letech vládla, si podobně jako v ostatních krajích výrazně polepšili a počet mandátů téměř zdvojnásobili. „Věřím, že volič ocenil naši slušnost a pracovitost,“ uvedl volební lídr KSČM Pavel Jetenský.

Výsledky voleb nepotěšily představitele ODS a koalice TOP 09 a Starostů. Lídr středočeských občanských demokratů Raduan Nwelati prohlásil, že pokud bude pokračovat spolupráce ČSSD s KSČM, bude to pro kraj znamenat katastrofu. Podle volební jedničky TOP 09 a Starostů Heleny Langšádlové voliči rozhodli o pokračování vládnutí ČSSD s komunisty, které údajně střední Čechy přivedlo na pokraj bankrotu.

Petera ale tvrdí, že ČSSD chce jednat o podpoře napříč politickým spektrem. „Preferujeme jednobarevnou vládu a o podpoře budeme jednat se všemi stranami,“ řekl. Případná koalice s KSČM podle něj v tuto chvíli není na programu dne. „Máme usnesení z konference, že máme preferovat tu první možnost. V případě, že by to nebylo možné, tak potom se k tomu samozřejmě krajský výkonný výbor postaví a budeme hledat jiné řešení,“ dodal.

Podle Jetenského jsou úvahy o možném vládnutí předčasné. „Je to čerstvý zážitek. My jsme v podstatě zdvojnásobili počet mandátů, je to nové, nemám to ani já rozmyšleno,“ uvedl. Své představy by podle něj měl nejdříve říci vítěz voleb, tedy ČSSD. „Musíme bilancovat, jaké máme síly, jaké máme možnosti,“ podotkl.

V minulých krajských volbách získali sociální demokraté 26, občanští demokraté 25 a komunisté deset mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Nezávislí starostové pro kraj se ziskem čtyř mandátů. Jejich zástupci nyní kandidovali společně s TOP 09.