Vedením Prahy 2 otřásá kauza obecních bytů

Pohled na Vinohrady

Pohled na Vinohrady Zdroj: Profimedia

Starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS) rezignoval kvůli obvinění, že v souvislosti s výstavbou půdních bytů ve své městské části zneužil pravomoci veřejného činitele.

Podle policie měl způsobit škodu tři miliony korun, za což mu hrozí až deset let vězení. Řízením radnice byl dočasně pověřen místostarosta Václav Vondrášek (ODS). Také jeho rodina je však podle informací E15 zapletena do případu s rekonstrukcemi obecních bytů.

Trestní oznámení na Palusku loni podala Transparency International (TIC). Organizace uvedla, že městská část na konci roku 2009 zveřejnila záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady byt dokončit. „Minimálně v případě jednoho bytu, konkrétně v domě Dittrichova 1943/22, však k výše popsanému postupu nedošlo,“ tvrdí TIC. V době, kdy měla být předána budoucímu nájemníkovi hrubá stavba, byl byt podle TIC téměř dokončen. Organizace tvrdí, že má doklad prokazující, že v bytě bydlel Paluskův syn Jiří.

Řízením radnice je nyní pověřen místostarosta Václav Vondrášek (ODS). I ten má problém s bytem ve své městské části. V obecním bytě, rekonstruovaném na stejném principu jako v Paluskově kauze, totiž v domě v Budečské 26 bydlí Vondráškova dcera. „Dcera se znala s lidmi, kteří bydleli vedle. Vyměnila si byt s někým, kdo ho vysoutěžil, čili neměla jakoukoliv výhodu. Když se pak hlasovalo v radě, tak jsem tam ani nešel, přeci nebudu hlasovat o vlastní rodině,“ vysvětloval E15 Vondrášek.

Ani Paluska se necítí vinen. Ve funkci ale za této situace zůstat nechtěl. „Bylo mi sděleno obvinění, tak si myslím, že takový člověk nemůže fungovat v čele městské části,“ řekl bývalý starosta. Devětapadesátiletý Paluska ve funkci působil od listopadu 2010, předtím byl místostarostou.

„Z taktických důvodů nebudeme poskytovat žádné další informace, neboť okruh obviněných osob není dosud uzavřen,“ uvedla ke kauze policejní mluvčí Eva Kropáčová. Trestného činu se podle ní Paluska dopustil tím, že porušil povinnosti při správě cizího majetku.