Velká voda již nehrozí: druhý povodňový stupeň odvolán na všech tocích

Záplavy

Záplavy Zdroj: ctk

Hladiny řek v Česku dál klesají, na žádné z nich už neplatí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Poslední byly odvolány na Lužnici v Klenovicích na Táborsku a na Nové řece v Mláce na Třeboňsku. První povodňový stupeň, tedy bdělost, byl podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dnes ráno platný na osmi místech a pěti řekách.

Labe v Ústeckém kraji se vrací do normálu. V Ústí nad Labem klesla hladina do dnešního rána na 4,8 metru a do zrušení prvního povodňového stupně jí zbývá 30 centimetrů. V Děčíně je řeka půl metru nad hranicí prvního povodňového stupně.

Dnes ráno zůstávalo podle Ředitelství silnic a dálnic kvůli záplavám nebo odklízení povodňových škod uzavřených 56 silnic.
Většinou jde o komunikace třetích tříd a místní komunikace. Uzavřen ale zůstává sjezd z dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem. Největší počet uzavřených ulic zůstává v Praze, dále jsou uzavřené silnice hlavně na Kolínsku, Mělnicku, Nymbursku a Táborsku.

Záplavy, které postihly Česko začátkem června po vytrvalých deštích, způsobily miliardové škody a vyžádaly si nejméně 12 životů. Zasaženo bylo sedm krajů.

Na lidi postižené povodněmi se vybralo přes 47 milionů

Na záplavových kontech je od dárců přinejmenším 47,5 milionu koruní. Nejvíce nashromáždila společnost Člověk v tísni, k pátku to bylo 26,1 milionu korun. Organizace Adra má na kontě 8,6 milionu Kč, Charita ČR více než 5,6 milionu korun a Český Červený kříž překročil tři miliony Kč.

Lidé postižení povodněmi z celé ČR mohou žádat o rychlou dobrovolnickou pomoc s úklidem, čištěním atd. na novém webu www.povodnovapomoc.cz. Stránky zároveň soustředí nabídky pomoci z celé ČR.