Více než polovina kontrolovaných vzorků alkoholu je kontaminovaná

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem 12. září rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Platit bude do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Série otrav metylalkoholem si zatím vyžádala nejméně 16 obětí a vláda je připravena, pokud nebude zdroj závadného alkoholu nalezen dostatečně rychle, "prohibici" rozšířit celoplošně. (ČTK)

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem 12. září rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Platit bude do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Série otrav metylalkoholem si zatím vyžádala nejméně 16 obětí a vláda je připravena, pokud nebude zdroj závadného alkoholu nalezen dostatečně rychle, "prohibici" rozšířit celoplošně. (ČTK) Zdroj: CTK

V různých částech Česka stále přibývají počty případů otravy alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. (Foto ČTK)
Policisté provedli už na 5000 kontrol a ve 12 provozovnách zajistili lahve alkoholu, který půjde na rozbor, zda neobsahuje nebezpečné látky. (Foto ČTK)
Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že hasiči, kteří kontroly podezřelého alkoholu také provádějí, v 30 vzorcích zajistili nadlimitní množství metylalkoholu. Heger apeloval na veřejnost, aby se vyvarovala konzumace alkoholu.  (Foto ČTK)
Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas ve středu svolal bezpečnostní radu kraje. "Musí se omezit dostupnost alkoholu. Stát by měl zakázat jeho prodej na tržnicích či pochybných nálevnách. Toto je memento, které ke zpřísnění povede," řekl.  (Foto ČTK)
Před metylalkoholem z Česka varují i polská média. Server wprost.pl vydal k příslušné zprávě titulek: "Metylalkohol zabíjí Čechy, Poláci jsou v nebezpečí!".  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Česko brázdí kvůli otravám metanolem kontroloři zemědělské a potravinářské inspekce, krajských hygienických stanic, celníků i hasičů. A právě hasiči zjistili ve svých laboratořích alarmující fakt, více než 30 z 57 vzorků obsahuje nadlimitní množství metylalkoholu.

Po zasedání krizového meziresortního štábu to dnes uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. „ Uskutečnila se celá řada kontrol, dají se počítat na stovky,“ konstatoval. Doposud zemřelo na otravu metanolem 18 lidí a za posledních 24 hodin se objevilo pět nových případů. Hospitalizováni jsou ve zlínské Baťově nemocnici, Příbrami a Písku.

O plošné prohibici zatím ministr Heger neuvažuje. „Není to šťastné řešení, otravy jsou lokalizovány na určitém území a týkají se levnějších lihovin,“ uvedl. Prozatím krizový štáb včera rozhodl o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích a mobilních zařízeních.

O dalším postupu budou mít zástupci resortů vnitra, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu či ředitele Celní správy a policejního prezidenta jasněji zítra, kdy se uskuteční další zasedání štábu. „Soustřeďujeme se na sběr dat, musí být jasné, jak se situace vyvíjí,“ poznamenal ministr zdravotnictví.

Brněnská městská část Tuřany byla 13. září jedním z míst v Jihomoravském kraji, kde se odehrály kontroly obchodů zaměřené na výskyt nelegálního alkoholu. (ČTK)Brněnská městská část Tuřany byla 13. září jedním z míst v Jihomoravském kraji, kde se odehrály kontroly obchodů zaměřené na výskyt nelegálního alkoholu. (ČTK) | CTKBrněnská městská část Tuřany byla 13. září jedním z míst v Jihomoravském kraji, kde se odehrály kontroly obchodů zaměřené na výskyt nelegálního alkoholu.

:

Ministr dodal, že Česká republika má v současnosti k dispozici na vyzkoušení preparát z Norska, který působí při otravě jako protijed, a na rozdíl od alkoholu nezatěžuje mozek ani játra. Dávka pro jednoho pacienta však přijde na 200 tisíc korun.

Policie v tuto chvíli podle prezidenta v souvislosti s otravami šetří 39 případů. V Moravskoslezském kraji zadržela dva muže. „V kontrolách jsme připraveni pokračovat,“ uvedl.