Více vojáků a moderní technika. Vláda odsouhlasila armádní koncepci

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Vláda schválila koncepci výstavby české armády do roku 2025. Jedná se o důležitý strategický dokument, obrana ho chystala dva roky. Materiál plánuje, kam by měla armáda směřovat a jaké schopnosti by si měla zachovat nebo získat. Počítá s doplněním vojáků nebo obměnou techniky. Dokument byl schvalován v utajovaném režimu.

Koncepce bude naplňována ve dvou krocích, takzvaných milnících. První milník se do roku 2020 zaměří na doplnění počtu profesionálních vojáků i aktivních záloh a na náhradu vojenské techniky, která je na konci své životnosti. Armáda si v této době například pořídí nové vrtulníky nebo mobilní radiolokátory. Cílem bude také doplnění munice a dalšího rezervního materiálu.

Druhý milník, plánovaný do konce roku 2025, bude zaměřen hlavně na modernizaci stávající techniky nebo na její obměnu. „Konkrétně se bude jednat například o náhradu bojových vozidel pěchoty (BVP 2), modernizaci letištní infrastruktury či pontonových mostů,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Stropnický: Splnili jsme tak důležitý úkol, který si tato vláda stanovila v programovém prohlášení krátce po svém jmenování v únoru 2014

„Splnili jsme tak důležitý úkol, který si tato vláda stanovila v programovém prohlášení krátce po svém jmenování v únoru 2014,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Tento, pro obranyschopnost naší země klíčový strategický dokument, připravoval tým specialistů z ministerstva obrany a armády ve spolupráci s naší bezpečnostní komunitou necelé dva roky,“ dodal ministr.

„Mojí jednoznačnou prioritou je nyní postupné naplnění koncepce ve všech oblastech, tedy zejména doplnění personálu a materiálu, modernizace sil a posílení významu aktivní zálohy,“ uvedl ke schválení koncepce náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Předpokládá rovnoměrný rozvoj schopností všech druhů sil tak, aby mohla být vytvořena plně funkční takzvaná úkolová uskupení pro použití v Česku i zahraničí.