Vláda chystá prodej vyškovského pivovaru či lázní v Bludově

Varna pivovaru ve Vyškově. Firmu vlastní stát, jmenuje se Jihomoravské pivovary.

Varna pivovaru ve Vyškově. Firmu vlastní stát, jmenuje se Jihomoravské pivovary. Zdroj: pivovyskov.cz

Vyškovský pivovar vlastní stát, firma se jmenuje Jihomoravské pivovary. vlastněná společnost Jihomoravské pivovary podala žalobu na vyklizení objektu.
Lázně Bludov
Ministryně financí Alena Schillerová hájí nové sazby daní na pivo
4
Fotogalerie

Nastavit jednotná pravidla pro řízení státních firem napříč úřady má nová strategie ministerstva financí schválená vládou. Vytipovala i prodej podniků, respektive majetkových účastí v nich, které nemají strategický význam.

Jde například o menšinové podíly v energetické společnosti E.ON nebo výrobci radiátorů Korado. Kabinet chce privatizovat i Státní léčebné lázně Bludov či Jihomoravské pivovary. Z materiálu, který má deník E15 k dispozici, plyne, že výnosy by se mohly pohybovat v desítkách milionů až nižších stovkách milionů korun.

„Nechceme prodávat důležitá aktiva státu. Naopak musíme zlepšit fungování těchto firem, abychom dostávali více dividend do státního rozpočtu,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontrolu si stát ponechá nad ČEZ, ČEPS, Letištěm Praha, Řízením letového provozu nebo nad podniky, jako jsou Čepro, Mero či Prisko. Dál bude ovládat také České dráhy, Českou poštu a Lesy ČR, budějovický pivovar Budvar, ale i Kongresové centrum Praha a karlovarský hotel Thermal.

V portfoliu rezortů financí, dopravy, průmyslu, vnitra, obrany, zdravotnictví a zemědělství je nyní 129 společností, které buď plně vlastní, nebo v nich mají různě velké podíly. Z toho 61 je v konkurzu, popřípadě v likvidaci.  

„Stát vlastní větší majetek, než si většina občanů uvědomuje. Dlouho chyběla jasná vize, jak s ním nakládat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím, že přijatá strategie vychází z aktualizovaného doporučení OECD z roku 2015.

Šéfka státní pokladny dodala, že jednotlivá ministerstva budou podnikům dávat dlouhodobá zadání a následně posuzovat jejich plány a výkonnost. Informace o klíčových ekonomických ukazatelích mají být veřejně dostupné. Pod úřadem Schillerové vznikne meziresortní pracovní skupina.

Kabinet starší verzi strategie v lednu 2017 odmítl. Schillerová navzdory tomu  provedla fúzi Letiště Praha a Českého Aeroholdingu a integrovala akciové podíly státu v České exportní bance a Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Po několika letech neúspěšných pokusů rovněž prodala největšího producenta novinového papíru na Balkáně, slovinskou Vipap Videm Krško. Výnos dosáhl  zhruba čtvrt miliardy korun. Většina peněz z prodeje firmy patřící kdysi IPB a pak ČSOB připadla věřitelům.

 

Které firmy stát nechce a jaký v nich má podíl

Korado34,22 %
Lineta  0,23 %
E.ON 0,18 %
Vítkovice  0,003 %

 

Firmy, které stát plně ovládá a hodlá je prodat

Správa Letiště Praha (zbytek původní společnosti po vzniku státní akciovky Letiště Praha)
ČSAD Florenc (firma má několik pozemků v Česku, pražské autobusové nádraží nevlastní)
Státní léčebné lázně Bludov
Jihomoravské pivovary

Pramen ministerstvo financí