Vláda má v programu priority všech stran. Chce snížit riziko terorismu a zjednodušit daně

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babišna tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
5
Fotogalerie

Důchodová reforma, důraz na bezpečnost země, posílení Česka v EU a také vybudování vládní čtvrti. To jsou některé plány nového kabinetu. Jednat o podpoře poslanců začne zítra.

Premiér Andre Babiš (ANO) učinil první krok k tomu, aby jeho pokus o sestavení vlády mohl být považován za seriózní - jeho menšinová sestava má schválené programové prohlášení. Ode dneška začne Babiš jednat o možné podpoře Poslanecké sněmovny, postupně se sejde se zástupci všech parlamentních uskupení. Se žádostí o důvěru předstoupí s ministry před zákonodárce 10. ledna.

„Uvidíme, zda se strany postaví k programu negativně, nebo budou ochotny o něm debatovat a případně vládu tolerovat,“ řekl Babiš po jednání svého týmu, které se oproti původnímu předpokladu téměř o tři hodiny protáhlo. Hovořil výhradně o toleranci, nikoliv o vzniku koalice.

Premiér zdůraznil, že dokument není definitivní. „Obsahuje řadu částí programů jednotlivých sněmovních subjektů, jako je třeba digitalizace, důchodová reforma,“ dodal s tím, že prohlášení může doznat změn. Podle svých slov je ochoten diskutovat o zařazení priorit ostatních stran výměnou za to, že získá i nepřímou podporou důvěru.

Mezi hlavní body návrhu programu patří důchodová reforma, jednodušší daňový systém, důraz na bezpečnost země nebo její silnější postavení v Evropské unii. Změna penzijního systému má spočívat v založení samostatného účtu, aby se odvody na sociální pojištění používaly výhradně na výplatu důchodů nebo na rekvalifikaci žen na odpočinku.

Babiš zdůraznil, že vláda nechce zavádět žádné poplatky ve zdravotnictví ani privatizovat nemocnice. V zahraniční politice hodlá bojovat s migrací a odmítat uprchlické kvóty. Je proti přijetí eura. Na druhé straně odmítá referendum o vystoupení Česka z EU, které prosazuje SPD Tomia Okamury.

Premiér také oprášil svůj dřívější záměr na vybudování vládní čtvrti, který neúspěšně razil jako ministr financí v minulé vládní koalici. Vláda by opustila některé budovy v centru Prahy a úřady by přemístila do Holešovic nebo Bubnů. "Vnímám to jako logický krok k ušetření nákladů na provoz státních orgánů," podotkl. Zatímco v minulosti chtěl lukrativní budovy prodat, nyní by je zpřístupnil veřejnosti a turistům.