Vláda nesplní plán, vyrovnaný rozpočet v roce 2016 nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Česko zřejmě nedosáhne v roce 2016 plánovaného vyrovnaného rozpočtu veřejných financí. Splnění konsolidačního programu vlády brání nižší ekonomický růst. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Nadále ale podle něj platí, že v příštím roce musí vláda dostat deficit veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Podle Nečase vláda ve svém programovém prohlášení počítala s vyrovnaným rozpočtem za předpokladu dvouprocentního ekonomického růstu. Ten však byl loni 1,7 procenta, letos bude kolem nuly a příštím roce bude rovněž pod dvěma procenty.

„Za těchto okolností považuji za naprosto legitimní, správné a rozumné upravit to konsolidační tempo konkrétním ekonomickým podmínkám. Přesto ale v žádném případě z čeho nemůžeme ustoupit, je dostat deficit veřejných financí pod tři procenta HDP. To je podmínka, ze které vláda neustoupí v žádném případě,“ uvedl Nečas.

Pomalejší tempo konsolidace by podle premiéra znamenalo, že Česko v roce 2014 nebude mít původně plánovaný deficit veřejných financí 1,9 procenta HDP, ale vyšší, nicméně pod třemi procenty a menší než o rok dřív. Snaha dodržet původní plán konsolidace schodků veřejných financí by podle Nečase mohlo až příliš utlumit českou ekonomiku.

Podle původního plánu počítalo ministerstvo financí pro rok 2013 s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP. Pro rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP a vyrovnané mělo být hospodaření vládního sektoru právě v roce 2016.

Pro letošek ministerstvo financí ve svém fiskálním výhledu očekává, že deficit veřejných financí klesne na tři procenta HDP. Tříprocentní hranici je nezbytné dodržet pro případné přijetí eura.

Neochota podřídit se vládní politice úspor se podle Nečase stala osudnou bývalému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, kterého premiér tento týden odvolal. Spekuluje se ale o tom, že pravým důvodem jeho odchodu je chystané jmenování Lenky Bradáčová pražskou vrchní státní zástupkyní. Toto tvrzení dnes nečas opět popřel.