Vláda odložila zákon o sázení

loterijní terminál

loterijní terminál Zdroj: E15

Vláda stále nemá jasno, zda nový zákon o provozování sázkových her odpovídá, či neodpovídá evropským normám. Ve středu proto již pošesté zákon odložila, a to až do 30. června. Zároveň pověřila ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž zákon předkládá, aby do té doby pokračoval v dalších konzultacích s Evropskou komisí. „A to z jednoho prostého důvodu, chceme mít skutečně jistotu, že tento návrh není v rozporu s evropským právem,“ řekl novinářům ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Na konflikt nového zákona s právem unie upozornila již v únoru Legislativní rada vlády. Sporné pasáže se týkají zejména působení zahraničních kanceláří, které poskytují možnost kurzového sázení na sportovní výsledky přes servery v češtině provozované ze zahraničí bez české národní licence. Pro tu je nutné mít sídlo v ČR a provozovat kamennou pobočku, což zahraniční firmy považují za příliš nákladné a omezující.

Zahraniční firmy tvrdí, že po zmírnění podmínek by o licenci v Česku požádaly. „Je dobré, když důvodem odložení – pokud je to skutečný důvod – je, že to vláda chce konzultovat s EU. Je to více světla na konci tunelu,“ řekl deníku E15 právní zástupce společnosti betfair Martin Lyčka.

Proti zákonu ostře vystupuje i sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Spelos, neboť zkracuje období tří let, po které nemohou radnice omezovat provoz videoloterijních terminálů s již vydanými licencemi, na půl roku. Chystá proto právní kroky. „Po státu se budeme domáhat náhrady škod minimálně za 10 miliard korun,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.