Vláda: Podporu obnovitelných zdrojů zastavíme jen na žádost EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

Podpora obnovitelným zdrojům energie má být přerušena, pouze když to bude požadovat Evropská komise. Do té doby se mají peníze vyplácet. Vyplývá to z důvodové zprávy navrhovaného vládního nařízení, které je v současné době v připomínkovém řízení. Materiál má Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka vypsání podpory na základě dokumentu nevyloučil.

„Návrh nařízení analyzujeme, dostali jsme se k němu v pátek pozdě odpoledne. Připomínkového řízení se budeme aktivně účastnit,“ řekl Chvojka. ERÚ podle něj vnímá snahu vlády, aby se situace nějak řešila. „Chceme ale, aby bylo nařízení správně aplikováno na všechny podporované zdroje, a aby nebylo v rozporu s českým a evropským právem,“ řekl. Jednání vlády příští týden, kdy by měla vláda nařízení schvalovat, se podle něj zúčastní i předsedkyně úřadu Alena Vitásková. „Mohu potvrdit, že byla pozvána,“ dodal Chvojka.

Mládek: ERÚ zdržuje

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora, protože by tím překročil zákon. Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že obdrželo informace, že proces takzvané notifikace oddaluje právě ERÚ, který dosud nepředal Evropské komisi všechny podklady a informace potřebné k ukončení procesu.

„Svědčí to o paradoxní situaci, kdy ERÚ na jedné straně požaduje k vypsání podpory urychlené dokončení notifikačních řízení, kterému ale na druhé straně sám brání a vydání notifikačního rozhodnutí oddaluje,“ uvedl Mládek.

ERÚ nařčení odmítá. „S Evropskou komisí běžně spolupracujeme. Zítra (v úterý) se bude konat telekonference, na které nám komise sdělí, jaké podklady od nás chce. Dosud jsme žádné podklady vydat nemohli, protože nevíme, co Evropská komise požaduje,“ řekl v reakci Chvojka.

Úřad v listopadu rozhodl, že peníze pro příští rok nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a také ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016. Počínaní úřadu kritizovalo ministerstvo průmyslu i zástupci oborových asociací.

Na poslední chvíli

Vláda už se jednou situací kolem výplaty podpory na příští rok zabývala, 2. prosince schválila vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší. Mládek tehdy v reakci řekl, že řešení pro vyplacení podpory obnovitelným zdrojům na příští rok se v každém případě najde.

Záměr MPO předložit vládní nařízení přivítal Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora. „Nyní vyzýváme vládu, aby nařízení v předložené podobě schválila co nejdříve tak, aby ERÚ mohl chybějící podporu vypsat ještě do konce letošního roku. Současně důrazně apelujeme na ERÚ, aby po schválení nařízení vládou neprodleně reagoval a chybějící podporu pro rok 2016 vypsal tak, aby příslušné cenové rozhodnutí bylo vydáno v cenovém věstníku ještě do konce letošního roku,“ uvedly instituce.