Vláda pošle 105 milionů do zemí sousedících se Sýrií na pomoc s uprchlíky

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Vláda pošle ještě letos 105 milionů korun na pomoc zemím, které jsou nejvíce postiženy migrační krizí. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dalších 68 milionů korun vláda uvolní příští rok. Jde o peníze vyčleněné navíc oproti původnímu rozpočtu, který počítal s výdaji souvisejícími s migrací kolem miliardy korun. Půjdou zejména do dvou unijních fondů pro Sýrii a pro Afriku.

Zaorálek i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznili, že česká pomoc míří přímo do zemí, odkud uprchlíci přicházejí do Evropy. „Pomáháme řešit uprchlickou krizi tam, kde vzniká: 105 mil. navíc letos zamíří na Blízký východ a do Afriky, pro potravinový program OSN a UNHCR,“ napsal Sobotka na svém twitterovém účtu.

Zaorálek dodal, že vláda chce tímto postupem omezit příliv uprchlíků do Evropy. „Chceme směřovat pomoc do těch zemí, kde uprchlíci jsou v táborech, jako je Libanon, Turecko, Jordánsko, a napnout všechny síly k tomu, aby nemuseli odcházet dále na sever,“ uvedl šéf české diplomacie.

Podle informací ministerstva zahraničí vláda letos vyčlenila pro pomoc zemím, které se potýkají s důsledky migrace více než miliardu korun. Přispívá na rozvojové projekty, které mají stabilizovat země, přes které proudí uprchlíci. Další část podpory představuje humanitární pomoc.

V porovnání s loňskem se letošní výdaje zvýšily celkem o 292 milionů Kč. Podobné výdaje plánuje Zaorálek také pro příští rok. Zásadní zvýšení humanitární pomoci by podle něj musela projednat vládní koalice a bylo by nutné najít i podporu u opozice. Sám by ale růst výdajů na humanitární pomoc uvítal.

Většinu z dnes schváleného navýšení pošle Česko do fondu Madad (arabsky pomoc), který založila loni v prosinci Evropská komise s Itálií.

Zaorálek sdělil, že do konce letošního roku Česká republika uvolní do tohoto fondu 68 milionů korun a stejnou částku chce poslat i v roce 2016. O využití peněz bude Česko spolurozhodovat.

Souhrn výdajů na řešení migrační krize v roce 2015 (zvětšíte kliknutím)Souhrn výdajů na řešení migrační krize v roce 2015 (zvětšíte kliknutím) | ctkSouhrn výdajů na řešení migrační krize v roce 2015 (zvětšíte kliknutím)

Fond Madad je podle něho určen zejména pro uprchlíky ze Sýrie a Iráku, kteří žijí v táborech v Libanonu, Turecku nebo Jordánsku. S jeho využitím už má česká strana zkušenosti. „Už s tím máme určitou zkušenost, v těch táborech už máme konkrétní programy a tímto způsobem zvýšíme pomoc pro lidi v uprchlických táborech,“ popsal Zaorálek.

Další část pomoci ve výši 16 milionů korun půjde do evropského fondu na pomoc Africe. Dalších 16 milionů Česko posílá na WFP, který distribuuje potraviny uprchlíkům. Zbývajících pět milionů připadne UNHCR, který je hlavním koordinátorem pomoci pro uprchlíky ze Sýrie na Blízkém východě.

Zaorálek podotkl, že Česká republika je v rámci regionu střední a východní Evropy poměrně štědrým dárcem. „Patříme k těm, kdo dávají nejvíc. Naše postavení je poměrně velmi důstojné,“ uvedl.

Glosa: Zlo v Čechách