Vláda prozatím přesune armádě polovinu ze slíbených deseti miliard. Zbytek asi až v únoru

Andrej Babiš s Lubomírem Metnarem a generálem Alešem Opatou

Andrej Babiš s Lubomírem Metnarem a generálem Alešem Opatou Zdroj: Úřad vlády ČR

Velitelské shromáždění Armády ČR.
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozhovoru pro Blesk.
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozhovoru pro Blesk.
4
Fotogalerie

Vláda na svém středečním mimořádném jednání schválila přesun pěti miliard korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu ministerstva obrany. Na twitteru to uvedla ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

Jde o polovinu částky, o kterou armáda přišla po kompromisu vládních ANO a ČSSD a komunistů při loňském jednání o státním rozpočtu. Vláda původně slíbila, že deset miliard vrátí armádě na své první lednové schůzi, později premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o termínu do konce ledna.

 

Přesun poloviny ze slibované částky předtím avizoval v České televizi Babiš. „Zbytkových pět (miliard) se vyjasní po analýze nároků jednotlivých resortů včetně obrany. Předpokládám, že to bude příští měsíc,“ řekl Babiš ČT.

Slibovaný termín k vrácení částky se poté několikrát posunoval. Kabinet dnes jednal v novém roce poosmé, z toho čtyři pondělní schůze byly řádné, další se věnovaly především otázkám COVID-19.

Toto pondělí ministři o penězích nejednali kvůli absenci Metnara, který se omluvil kvůli léčbě nákazy COVID-19. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek dnes řekl, že se Metnarův zdravotní stav zlepšil, takže se mohl k videokonferenčnímu jednání kabinetu připojit.

Metnar v minulosti opakovaně řekl, že pokud by se začalo na armádě šetřit, podal by demisi. Po schválení převodu chce obrana do dvou dnů předložit ministerstvu financí rozpočtové opatření. Úřad by pak měl maximálně měsíc na jeho schválení. Armáda aktuálně může nakládat se 75 miliardami, což je méně než před rokem. Kdyby o peníze přišla, muselo by ministerstvo přeplánovat výdaje. Ohrozilo by to také slib ČR spojencům z NATO vydávat do roku 2024 na obranu dvě procenta HDP.

Vláda se o podporu KSČM kromě hlasování o rozpočtu opírá mimo jiné i při rozhodování o prodlužování nouzového stavu. Hnutí ANO v úterý hodnotilo s komunisty vzájemnou toleranční dohodu obou subjektů. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa však armádní miliardy tématem jednání nebyly, protože nejsou předmětem dohody o toleranci. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pondělí vyloučil možnost, že nevrácení peněz s jednáním s KSČM souvisí.