Vláda vymetla správní radu SŽDC. Odchází všech sedm členů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, E15

Nová vláda pokračuje v dosazování svých lidí do důležitých orgánů státních firem. Dnes se do hledáčku kabinetu dostala správní rada státní organizace Správy železniční dopravní cesty. Ta patří k největším tuzemským investorům do dopravní infrastruktury, ročně rozdělí při budování tratí stavebním firmám desítky miliard korun.

Na návrh ministra dopravy Antonína Prachaře vláda dnes odvolala všech sedm dosavadních členů, místo nich jmenovala vesměs stranicky spřízněné osoby. Zatím není jasné, zda celá akce směřuje k „odstřelení“ generálního ředitele SŽDC Jiřího Koláře.

Je to dost pravděpodobné, neboť Kolář je považován za muže ODS, která nyní čeká na vzkříšení v opozičních lavicích. Novým předsedou rady se stal náměstek hejtmana z Vysočiny Vladimír Novotný (ČSSD), vedle něj zasedne senátor Karel Korytář (ČSSD) nebo sociálně-demokratický poslanec z Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna.

Ministerstvo dopravy, jehož vedení třímá v rukou hnutí ANO, bude zastupovat první náměstek Milan Feranec. Za Babišovo hnutí bude v radě i poslanec Jan Volný, KDU-ČSL vyslala k hlídání železnice exnáměstka jihomoravského hejtmana Václava Horáka. Sedmičku doplní Tomáš Drmola.

Z rady se naopak poroučí například někdejší náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl, který na ministerstvo přišel za ministra Víta Bárty. Končí i další exnáměstek z MD Jaroslav Deml a dosavadní předseda Adolf Jílek (TOP09). Podobně mohutným zemětřesením prošla minulý týden i dozorčí rada Českých drah.

Jiří Kolář: Konec výpravčích v Česku nehrozí