Vláda zrušila sankce k eReceptu. Lékařům letos zřejmě nebudou hrozit pokuty

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Lékařům zřejmě nebudou letos hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Dočasné zrušení sankcí dnes schválila Sněmovna ve vládní technické novele lékového zákona o transfuzích. Poslanci odmítli návrh, podle kterého by byl elektronický recept opět nepovinný. Předlohu, kterou v závěrečném hlasování podpořilo 131 ze 137 přítomných poslanců, ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Přechodné zrušení pokut za porušení nové povinnosti vydat recept v elektronické podobě vychází z úpravy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Schválený pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci až dva miliony korun.

Vojtěch uvedl, že rok bez postihů vytvoří prostor k vylepšení systému elektronické preskripce. Přibude podle něho zejména aplikace lékového záznamu pacienta, která zajistí sdílení dat o tom, jaké léky mu různí lékaři předepsali. Aplikace by měla vyloučit vícečetné předepisování stejného léku jinými lékaři a možnost nevhodných kombinací léků.

Sněmovna naopak zamítla návrh Jaroslava Dvořáka (SPD), podle kterého by se lékaři mohli znovu sami rozhodovat, v jaké formě recept vydají. Tento stav platil do konce loňského roku. Elektronický recept je povinný od ledna. Ministr označil Dvořákův návrh za krok zpět. "Systém navzdory kritice funguje, lékaři elektronicky předepisují, každý den jde o více než 200 tisíc receptů, kolaps nenastal," uvedl Vojtěch. Pokud by elektronický recept povinný nebyl, lékový záznam pacienta by ztratil význam, dodal.

Poslanci nepřistoupili ani na zrušení odpovědnosti šiřitele za obsah reklamy na léčiva, humánní léčivé přípravky, doplňky stravy nebo na potraviny pro zvláštní výživu. Odpovědnost nyní nesou také zadavatel a zpracovatel propagace. Šiřitele navrhoval zbavit odpovědnosti Patrik Nacher (ANO), podle kterého nemají potřebnou odbornou kvalifikaci pro posouzení souladu obsahu reklamy se zákonem. Vojtěch slíbil, že ministerstvo zdravotnictví se k záležitosti vrátí v další novele lékového zákona, kterou přichystá právě k zavedení lékového záznamu pacienta.

Vládní technická předloha by měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků. Novela vychází z evropské směrnice, členské státy by ji měly začlenit do svého práva do poloviny února. "Novelou se především umožní, aby byl vydán prováděcí právní předpis, který by stanovil v souladu se směrnicí pokyny pro správnou praxi k uplatňování standardů a specifikací systému jakosti pro zařízení transfuzní služby," stojí v důvodové zprávě.

Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe pod hrozbou postihu dodržovat. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.

Léková novela byla posledním neprojednaným bodem nynější schůze, která dnes skončila. Dnešní jednání poslanců trvalo necelou půlhodinu, o debatu o lékové novele neprojevil zájem nikdo. Z celého, případně z části jednacího dne se omluvily čtyři desítky členů dolní komory, tedy více, než zpravidla bývá obvyklé. Další schůze Sněmovny začne zhruba za měsíc.