Vojáci a policisté budou cvičit společnou ochranu hranic proti migraci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Jednodenní cvičení policie a armády, které si vyzkouší ochranu hranice pro případ zesílení migrační vlny, se uskuteční do konce září za účasti asi 300 vojáků a několika set policistů. Konat se bude na reálné hranici, řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra Martin Stropnický (ANO) a policejní ředitel Tomáš Tuhý. Podle Chovance policie ve čtvrtek zadržela na českém území jen pět uprchlíků.

„To cvičení jako takové by mělo především ukázat, jak by se zachovaly bezpečnostní složky tohoto státu v momentě, kdyby nastal úkol ochránit státní hranici a uzavřít ji,“ řekl Tuhý. Jeho cílem bude nasimulovat skutečný stav, aby policie a armáda věděly, kolik lidí budou muset v případě potřeby na hranice poslat a jakou techniku budou moct využít.

Podle Stropnického by armáda mohla nasadit techniku včetně vrtulníku, průzkumného letadla, vozidel Iveco s detekční technologií nebo noční vidění Klára. Konkrétní podobu cvičení armáda s policií přichystá na pracovních schůzkách, první z nich bude v pondělí. Po ní by již měl být jasný termín konání.

Přesné místo bude oznámeno až v době konání, aby nebyli varováni převaděči. Chovanec poznamenal, že Česku by mohlo způsobit potíže kompletní uzavření rakousko-německých hranic, přes které proudí několik tisíc uprchlíků denně. Ti by se při neprůchodnosti rakousko-německé hranice mohli vydat přes Česko.

Cvičení v reálných podmínkách

„Tím napovídáme místo konání toho cvičení. To znamená, že budeme cvičit v reálné situaci na reálné hranici, kde očekáváme, že by ten problém mohl v budoucnu nastat,“ řekl Chovanec.

„Není to signál, že by se situace zhoršovala,“ řekl Chovanec. Stropnický poznamenal, že podobná společná cvičení jsou běžná, za poslední tři roky se jich uskutečnilo 11. Chystané je ale podle něj ovlivněno uprchlickou krizí.

„Je dobré být připraveni na určitý větší nápor, který nelze zcela vyloučit. Může nastat situace, kdy je potřeba pracovat s různě poskládaným davem od mladých mužů až po kojící matky, což případný zásah může komplikovat,“ řekl ministr obrany. Policisté a vojáci budou dále cvičit třeba rozdělování uprchlíků nebo společné hlídky.

Cizinecká policie v reakci na příliv běženců do Evropy ze Sýrie a dalších částí Blízkého východu posílila v polovině června kontroly. V neděli pak poté, co Německo ohlásilo obnovení kontrol na německo-rakouské hranici, zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Podle Tuhého je tak již 700 příslušníků mimo své domovské útvary.

Policie prý zatím situaci zvládá

„Policie ČR průběžně prokazuje, že v současné situaci zvládá zajišťovat bezpečnost občanů. Společné cvičení s Armádou ČR je však důležitý způsob, jak si v praxi vyzkoušet schopnost spolupráce těchto složek v krizových situacích,“ uvedl Chovanec.

Za prvních sedm měsíců letoška vzrostla migrace v Česku o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku. Ve čtvrtek ale policisté v Česku zajistili pouze pět lidí. Česko je podle Chovance mimo současné migrační trasy.

Evropská komise navrhuje běžence do členských zemí EU rozdělit na základě povinných kvót, což česká vláda odmítá. Prosazuje proti tomu lepší kontrolu vnější hranice EU, a tím lepší regulaci přílivu migrantů.