Volby 2016: Poslední varování. Hlasy, které ubyly ČSSD a komunistům, posbíralo hnutí ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: anna vackova e15

Výsledky krajských voleb
Andrej Babiš
Předseda ANO Andrej Babiš
Tisková konference ANO
Předseda ANO Andrej Babiš
12
Fotogalerie

Krajské volby je s přehledem možné označit za poslední varování pro tradiční partaje. Velká většina lidí, která jim dala hlas v posledních sněmovních volbách, v nynějších regionálních preferovala jiná uskupení.

Hodně přemýšlet musí ČSSD. Její předseda, premiér Bohuslav Sobotka, sice již před volbami, v rozhovoru pro deník E15 připustil, že dlouholetý program sociální demokracie se vyčerpal, přesto ale doufal, že strana obhájí alespoň pět krajů. Realita je mnohem tvrdší. Ukázala, že voliče netáhne ani tradiční agenda, ani opotřebované tváře socialistů.

Hledat nové cíle a nové lidi bude strana obtížně. Ultralevicové křídlo ČSSD je poměrně silné, razantním změnám cílů nenahrává ani věkové složení partaje. Sobotka přesto tvrdí, že strana musí cílit hlavně na mladé, inspirací pro nový program by podle něj mohla být témata, kterým se věnují například Piráti. Socialisté ovšem potřebují oslovit i velká města. Vítězné ANO má také problém.

Jeho výhra je nejnižší v historii krajských voleb, a rozhodně neodpovídá touze šéfa Andreje Babiše po tak absolutním ovládnutí politické scény, jaké se svého času podařilo na Slovensku Robertu Ficovi. Hnutí nemá ani jistotu, že získá hejtmanství v devíti krajích, v nichž zvítězilo. Stále mu chybí program, v podstatě profituje z toho, že hraje roli opozice proti vládní koalici, v níž funguje. I proto se mu podařilo získat hlasy lidí, kteří v předchozích plebiscitech podporovali socialisty a komunisty.

Spokojení mohou být lidovci. KDU-ČSL ani nevyhrála, ani neprohrála. Strana díky Jiřímu Čunkovi triumfovala na Zlínsku, druhé místo vybojovala na jižní Moravě. Přesto její vedení možná čekají změny. Že si řekne o lídrovství, nevylučuje právě Čunek. Lidovečtí stratégové by také měli zvážit, jestli pro sněmovní volby nespojit síly například se Starosty.

Ti si chtěli vyzkoušet, zda mohou uspět samostatně. Jejich zisk včetně pár koalic, ve kterých účinkovali, ovšem není přesvědčivý, na zrod nové autonomní politické síly to příliš nevypadá. I oni budou hledat nový svazek. Neslavně dopadla pravice, a také KSČM. Komunisté sice skončili na třetím místě, získali však necelých jedenáct procent zastupitelů. Tedy o polovinu méně než v minulých volbách.

Paradoxně si stěžují na malou volební účast, budou si však muset připustit, že nejvíc jim nejspíš uškodily námluvy s Babišem. Dá se říct – kdo by chodil ke kováříčkovi, když může jít ke kováři. Strmý pád zažila TOP 09, a možná by měla uvažovat o změnách ve vedení. ODS, zdá se, definitivně odvrátila vlastní smrt, zisk deseti procent však těžko může vydávat za tak grandiózní úspěch, jak se o to pokouší předseda ODS Petr Fiala.

 

SOBOTNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

PÁTEČNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

 

Volby 2016