VV jdou do voleb s Olmerem i Havránkovou. Bárta má pauzu

Ludmila Havránková, Vít Bárta

Ludmila Havránková, Vít Bárta Zdroj: ctk

Za Věci veřejné (VV) budou v podzimních volbách do Senátu v Praze kandidovat spisovatelka Lenka Procházková i režisér Vít Olmer. Celkem strana do bojů o křesla v horní komoře vyšle sedm kandidátů. V krajských volbách VV kandidují v šesti regionech z celkových třinácti. Ze známých jmen nechybí statkářka Ludmila Havránková. Naopak Vít Bárta se překvapivě nezúčastní.

Lenka Procházková půjde do voleb v Praze 8. „Říká se, že nic na světě není definitivní. To se týká i mého rozhodnutí z roku 1990, kdy jsem si říkala, že nikdy v životě nevstoupím do profesionální politiky,“ řekla na tiskové konferenci v pražském sídle VV Procházková. Za jeden z hlavních důvodů vstupu do politiky uvedla nesouhlas s podobou církevních restitucí.

Dalšími senátními kandidáty VV budou místopředseda Tomáš Jarolím v Litoměřicích, Věra Ježková v Sokolově, Alice Čečilová v Benešově, Josef Suchý z Chomutova a lékař a poslanec VV Jiří Štětina v Náchodě. Režiséra Víta Olmera budou moci lidé volit v Praze 12.

Senátní i krajské volby naopak vynechá za korupci nepravomocně odsouzený neformální lídr partaje Vít Bárta. „Nebudu v tuto chvíli zastiňovat bitvy Lenky Procházkové proti církevním restitucím,“ vysvětlil své rozhodnutí. Bárta, který původně avizoval zájem o křeslo plzeňského hejtmana, své rozhodnutí změnil a na podzim si v regionu otevře poslaneckou kancelář. Hodlá začít zveřejňovat informace o údajných plzeňských kauzách.

Z hlediska krajských voleb je zajímavá kandidátka Věcí veřejných v Královéhradeckém kraji. Na posledním místě na ní figuruje statkářka Ludmila Havránková, která je známá pro svůj 17letý o parcely nutné k dostavbě dálnice D11. S Havránkovou zhruba před rokem a půl úspěšně jednal o pozemcích v roli ministra dopravy právě Vít Bárta.

Na Královéhradecku jde do voleb z prvního místa dopravní inženýr Vítězslav Janků, za ním je herečka Simona Chytrová, manželka Víta Olmera. V Jihočeském kraji bude kandidovat ekonom Jiří Lexa a hokejový trenér Karel Pražák.

Na Ústecku se chce o post hejtmana utkat Tomáš Jarolím a spolu s ním například i poslanec David Kádner. V Karlovarském kraji bude kandidovat šéfka regionální organizace VV Soňa Riedlová-Puškašová.