Z majetku zkrachovalého developera se zachránilo jen 1,2 miliardy. Teď chystá comeback v Holešovicích

Pražský mrakodrap City Tower

Pražský mrakodrap City Tower Zdroj: ctk

Panorama pražské Pankráce
Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci
3
Fotogalerie

Developerské firmy na Pankráci dokončují projekty, které si rozebraly v konkurzu se zkrachovalým developerem ECM. Jeho bývalý majitel ale chystá velký realitní návrat.

Šest let od startu insolvenčního řízení s developerem výškových budov v Praze na Pankráci ECM je prodej největších aktiv firmy téměř u konce. Podle nových informací insolvenčního správce se pro nezajištěné věřitele podařilo zpeněžováním majetku získat zhruba 1,2 miliardy korun. Celkový objem přihlášených pohledávek převýšil devět miliard korun.

Před krizí byla ECM ještě s developerem Orco na čas realitní hvězdou pražské burzy. Firma stačila v Praze 4 postavit mrakodrap City Tower. Další projekty ECM na Pankráci ale zůstaly na papíře. V konkurzu si je rozebrali jiní developeři.

Společnost PSJ Invest právě staví na Pankráci luxusní bytový dům V Tower, Rakušané z S+B Gruppe zase z pozůstalosti po ECM budují ve stejné lokalitě nové kancelářské centrum. Pozemek na administrativní budovu na pankrácké pláni získala v konkurzu rovněž společnost Skanska Property.

Na začátku května měla ECM na účtech zhruba čtvrt miliardy korun. Kolem 83 milionů dal insolvenční správce Jaroslav Svoboda stranou kvůli sporu se státní Českou exportní bankou, která ECM pomohla s projekty v Číně.

„V současnosti je věc předložena Nejvyššímu soudu, který doposud nerozhodl. Podle neoficiálních informací insolvenčního správce by měl rozhodnout v polovině roku 2017,“ stojí v nejnovějším zápisu ze schůze věřitelského výboru ECM.

Insolvenčním správcem ECM byl od roku 2011 Ivo Hala. Předloni ale v souvislosti s kauzou kontroverzního byznysmena Petra Sisáka přišel o oprávnění vést velké insolvenční případy. Následně Halu v řízení konkurzu ECM vystřídal brněnský advokát Jaroslav Svoboda, který byl na čas rovněž správcem zbankrotovaného výrobce oděvů OP Prostějov.

Díky konkurzu si insolvenční správci zatím přišli na odměnách přibližně na patnáct milionů korun. Deset milionů inkasoval Hala, zbytek připadne Svobodovi. Většinovým majitelem společnosti ECM byl podnikatel Milan Janků. Ten v současnosti připravuje velký developerský projekt poblíž pražského nádraží v Holešovicích.


Nový magazín E15 věnovaný realitám objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15