ČSSD připomíná spíše spoluorganizátora Prague Pride než stranu práce, řekl na sjezdu Zeman

Volební sjezd ČSSD: projev prezidenta Miloše Zemana

Volební sjezd ČSSD: projev prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ČTK

Volební sjezd ČSSD: předseda Jan Hamáček
Volební sjezd ČSSD
Volební sjezd ČSSD: Jaroslav Foldyna
Volební sjezd ČSSD
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman oznámil na sjezdu ČSSD, že v květnových volbách do Evropského parlamentu dá svůj hlas sociální demokracii. Delegáti na pátečním sjezdu v Hradci Králové přijali oznámení s potleskem. Zeman vyzval stranu, aby se snažila získat ještě několik set tisíc dalších hlasů. „Bylo by zahanbující pro nejstarší českou politickou stranu, aby ji předstihly strany, které se teprve etablují na české politické scéně, jako například Piráti,“ uvedl Zeman.

V neobvykle smířlivém projevu pochválil prezident Zeman sociální demokracii za vstup do vlády s hnutím ANO. „Zaznamenali jste první úspěchy. Jako příklad uvedu zrušení karenční doby," řekl Zeman.

Podle prezidenta by se měla strana více zaměřit na své voliče, na důchodce a zaměstnance. „Nikdo nemá takový potenciál voličů jako sociální demokracie - 4,5 milionů zaměstnanců a 2,5 milionu důchodců. Někdy jste chováním mladých a nezkušených velkoměstských liberálů na tyto voliče zapomněli a odehnali jste je od sebe," řekl Zeman, který tím kritizoval především pražské členy ČSSD.

„Někdy jsem měl dojem, že je ČSSD spíše spoluorganizátorem Prague Pride, než stranou práce. Nemám nic proti tomu, aby nejrůznější menšiny byly zahrnuty do programu. Nezapomínejte ale na většinu, která čeká na vaše politiky, nabídku a především váš program," uvedl prezident.

Zeman vyzval delegáty, aby nehleděli na výzkumy veřejného mínění, které přisuzují ČSSD jen kolem pěti procent. „Stejně jako pohrdám novináři, pohrdám i výzkumy veřejného mínění. Liší se mezi sebou a razantně se liší od reálného volebního výsledku," řekl. „Podobně jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočívá v tom, že ji lze vyrobit, tak největší tajemství sociální demokracie je, že se umí ze sedmiprocentní strany opět vyzdvihnout a vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem," dodal Zeman.

Předseda ČSSD Jan Hamáček spolu se svými ministry následně před delegáty vyzvdihl práci sociálních demokratů ve vládě. „Vstup do vlády s ANO byl správný krok, naši ministři jsou vidět. Diskuzi nevedeme přes média, ale mezi sebou. Každý den svádíme boj s premiérem Andrejem Babišem, s ministryní financí Alenou Schillerovou. Hnutí ANO není levicová strana. Ve vládě je jen jedna levicová strana a to je ČSSD," řekl Hamáček.

Hamáček věří, že sociální demokracie dokáže v příštích letech uspět. „Byly hlasy, které říkaly, jak nás budou přehlasovávat KSČM a SPD. Tato nálada se přenesla do loňských komunálních voleb. Sebevražda ČSSD v přímém přenosu ale skončila. Už se nehádáme, pracujeme pro voliče. Prosadili jsme razantní zvýšení důchodů, obnovení proplácení první tří dnů nemoci, zvýšení minimální mzdy," vyjmenoval šéf oranžových.