Za odstřel OP Prostějov hrozí milionová pokuta kvůli zranění diváka

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov Zdroj: ctk

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
Střelmistr Zdeněk Šobíšek
Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
5
Fotogalerie
Za odstřel budov zkrachovalého Oděvního podniku v Prostějově hrozí pokuty. Letící úlomek kamene lehce zranil jednoho přihlížejícího. U firmy, která měla demolici na starosti, může sankce činit až pět milionů, u střelmistra 50 tisíc korun. Šest výrobních hal bylo odstřeleno v červnu za pomoci více než tuny dynamitu.

Případ prověřuje Státní báňská správa. Poté rozhodne, zda zahájí správní řízení, informoval o tom server idnes.cz.

Demolici v sobotu 28. června sledovala řada lidí. Jednoho z diváků při tom lehce zranil úlomek zdiva či kamene. „Za hranicí ohrožené zóny k něčemu takovému v žádném případě nemělo dojít,“ řekl mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek. „Tento případ nyní analyzujeme a vyhodnocujeme, abychom mohli rozhodnout o zahájení správního řízení,“ doplnil.

Střelmistr Zdeněk Šobíšek se k záležitosti nechtěl vyjadřovat. „Vývoj v této věci je rozdaný platnými zákony a předpisy, a až nějaký výsledek bude, tak bude,“ uvedl. V minulosti opakovaně odmítl, že by cokoli podcenil. Šestnáctičlenná skupina chystala odstřel pod jeho vedením tři měsíce.

K odstřelu bylo podle Šobíška použito 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu. Budovy padly k zemi během chvilky. Kvůli odstřelu byly uzavřeny okolní ulice, na pořádek dohlíželi policisté a hasiči.

Kámen letěl přímo mezi přihlížející:

Budovy zkrachovalého OP Prostějov se rozhodl zbourat nový majitel areálu, společnost Astria Group. Na části pozemků plánuje stavbu velké výstavní haly, část parcel zřejmě nabídne investorům.

Právní dohra

Konkurz byl na majetek zadluženého OP prohlášen v květnu 2010. Pohledávky vůči Oděvnímu podniku nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Dostali ale jen 408 milionů korun. V dobách, kdy OP provozoval i své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí.

Krach podniku má i trestněprávní dohru. Pět bývalých členů představenstva OP bylo nedávno obviněno z předlužení, za což jim v případě uznání viny hrozí až tři roky vězení. Kvůli krachu podniku byl navíc už loni obviněn bývalý manažer OP ze zpronevěry, hrozí mu až deset let.