Za výsluhy sestrám by stát ročně zaplatil 3 až 4 miliardy korun, řekl Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: profimedia

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
6
Fotogalerie

Za zvažované výsluhy pro zdravotní sestry v nemocnicích by podle prvotních propočtů stát ročně zaplatil tři až čtyři miliardy korun. Sestry, které by měly odpracovaných 20 až 30 let, by dostávaly 5000 korun měsíčně. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návrh České asociace sester, aby měly podobné výsluhy jako příslušníci armády či policie, má řešit nedostatek sester ve směnném provozu. Podle posledních informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky chybí 3500 sester.

"Nyní ministerstvo náklady propočítává. Dotazníkovým šetřením zjišťuje od jednotlivých poskytovatelů, kolik mají takových pracovníků a jak dlouho už u nich pracují. Z těch prvních informací, které máme, se zdá, že by to mohlo být snesitelné pro rozpočet, že ty peníze nejsou tak obrovské," řekl dnes Vojtěch.

Výsluhový příspěvek pobírají například bývalí policisté, vojáci, hasiči nebo celníci. Nárok na něj vzniká po skočení služebního poměru trvajícího minimálně 15 let. U policistů jsou náklady na výsluhy tři až čtyři miliardy, obdobné náklady by podle Vojtěcha měly být i v tomto případě. "To by za to stálo, protože zajištění zdravotní péče je základ pro fungování státu," dodal.

Podle posledních státních statistik za rok 2016 bylo v Česku asi 83 000 pracovních úvazků zdravotních sester a porodních asistentek. Za posledních pět let jich ubylo zhruba o 700. Na nedostatek sester si stěžují především nemocnice a další lůžková zařízení.

Zvýšení počtu sester si minulé vedení ministerstva zdravotnictví slibovalo od zjednodušení vzdělávání sester a zvýšení tarifních platů. V posledních dvou letech dostaly sestry přidáno deset procent k tarifu, přislíbeno mají i na příští rok. Sestry ve třísměnném provozu dostaly navíc přidáno loni v červenci dalších 2000 korun měsíčně.

Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester byl v roce 2016 podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky téměř 30 280 korun. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 32 755 korun, v nestátní 27 056 korun.