Příště už si nechám všechno podepsat, říká odborářka Žitníková o Babišově slibu

Dagmar Žitníková

Dagmar Žitníková Zdroj: Profimedia.cz

„V nemocnicích je dramatická situace,“ říká předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková poté, co vláda začala ustupovat od slibu navyšování platů ve zdravotnictví. "Nevylučuji žádnou formu nátlakové akce," dodává šéfka odborářů.

Jaká je teď nálada mezi zaměstnanci nemocnic?

Nálada v nemocnicích je extrémně vypjatá. Na jednání 4. května nám pan premiér slíbil zvýšení platových tarifů o deset procent a zvýšení příspěvku na směnnost, takže s tím zaměstnanci už počítali. Když jsme se na posledním jednání od pana premiéra dozvěděli, že to tak není, byl to pro ně šok. Vyžadují naplnění toho slibu.

Opravdu ten slib padl? Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha šlo ze strany premiéra spíš o vyslovení podpory...

Na jednání jsme se na tom domluvili, sdělila jsem ty závěry i na tiskové konferenci. Nikdo se tam neozval, že by to nebyla pravda. Myslím, že zlom nastal, když později na jednání s ministrem a premiérem zaměstnavatelé řekli, že si chtějí odměňování upravit sami. To ale nefunguje. Pokud to bude na zaměstnavatelích, garance navýšení platů tam není.

Jak vznikl váš požadavek na desetiprocentní zvýšení platů?

Od předchozí vlády jsme požadovali skokové navýšení platů od 1. 1. 2017 o třicet procent. Předsedové tří politických stran, tedy tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotky, předseda ANO Andrej Babiš a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek tehdy slíbili, že navýšení bude tři roky po sobě o deset procent, protože jednorázově nejsou schopni zvládnout třicet. My jsme jim tehdy říkali, že to přesahuje dobu fungování jejich vlády, oni ale garantovali, že když se dostanou do příští vlády, dodrží to.

Podepisovali jste tehdy nějaké memorandum?

Byla to ústní dohoda. Příště už si nechám všechno podepsat. Požadujeme dodržení slibu a budeme dělat vše proto, aby pan premiér změnil názor.

S čím tedy jdete v pondělí na jednání vaší výkonné rady? Jaké protesty máme očekávat?

Trváme na dodržení toho slibu desetiprocentního navýšení. Možní to zní staromódně, možná naivně, ale podle mě se mají sliby, které dá premiér, plnit. Třináctého budeme jednat s premiérem na tripartitě, podle výsledku se rozhodneme. V nemocnicích je dramatická situace. V mnoha nemocnicích jsou kvůli nedostatku personálu uzavřená oddělení a objem péče, kterou poskytují, kvůli tomu klesá. Budu se ptát, jak vláda zabezpečí poskytování zdravotní péče.

Chtěli bychom, aby se zvýšily platby za státní pojištěnce při projednávání státního rozpočtu, nebo snížily rezervy na účtech zdravotních pojišťoven.

Budou zdravotníci ochotni případné protesty podpořit? Za poslední roky jim platy rostly. Nejsou tím ukolíbaní?

Lidé jsou hodně naštvaní, nevylučuji žádnou formu nátlakové akce. Není to jen otázka platů, ale celkově špatných pracovních podmínek. Místo aby byli na pracovišti tři, je tam dnes jeden zaměstnanec. Když ani nedostane přidáno, je to vrchol. Dostávám denně zprávy informace typu, že zdravotní sestra dělá šest dvanáctihodinových směn za sebou.

Spokojili byste se s nižším navýšením platových tabulek? Třeba o dvě procenta?

Dvě procenta v žádném případě ne, vždyť to nepokryje ani inflaci. To by znamenalo reálné snížení platů. 

Koalice soukromých lékařů vydala prohlášení, podle kterého by další plošné navyšování platů v nemocnicích ohrožovalo jejich příjmy, a že jim nikdo peníze navíc na platy nedá. Co tomu říkáte?

Byla jsem z toho prohlášení šokovaná. My jsme nikdy neříkali, dejte všechno, co je, jenom nemocnicím. Ano, musí se přidat i praktickým lékařům, hospicové péči, domácí péči, a dalším. Hledejme ale finance stabilizovat nemocnice, protože dělají 24hodinovou péči, a když utečou polední lidi z nemocnic, tak se celé zdravotnictví zhroutí.