Začíná boj o Českou televizi

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Pravděpodobně už tento měsíc se ve sněmovně rozhodne o tom, zda populisté a extremisté podporovaní prezidentem Milošem Zemanem získají možnost ovládnout Českou televizi. Cesta k tomu vede přes odvolání rady veřejnoprávního média. Skončit pak mohou nejen její členové, ale poté po volbě nové rady i současný generální ředitel Petr Dvořák. Pravice tomu chce zabránit, má však málo hlasů. Klíčový proto bude postoj ANO. Část jeho zákonodárců ujišťuje, že snahu SPD a komunistů nepodpoří.

Podle zákona zaniká členství v radě, která vybírá šéfa ČT, pokud dolní komora dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti televize nebo zprávu o jejím hospodaření.

„K neschválení té druhé zprávy vyzval prezident Zeman a jeho spojenci z ANO, SPD a KSČM se k tomu jistě chystají. Myslím ale, že po tragédii na Slovensku musí nechtěně přehodnotit svou strategii,“ uvedla v narážce na vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky členka volebního výboru Miroslava Němcová (ODS).

Právě tento sněmovní orgán posoudí zprávy z roku 2016 předložené loni Českou televizí jako první. Jeho stanovisko bude pro hlasování pléna určující. Babišovci, okamurovci a komunisté v něm ale mají deset křesel z osmnácti.

Člen výboru za ANO Martin Kolovratník, který má agendu veřejnoprávních médií na starosti, míní, že jeho kolegové Zemanův apel nevyslyší.

„Distancujeme se od výroků šéfa SPD Tomia Okamury o zestátnění televize a rozhlasu. Rozhodně je neplánujeme převést pod státní rozpočet, nebo je dokonce sloučit,“ ujistil.

Stejný názor má podle Kolovratníka také premiér Andrej Babiš. Ten koncem minulého týdne prohlásil, že nechystá na Kavčích horách „žádný puč“.

Poslanec připomněl, že rada dodala výroční zprávy včas, avšak minulá sněmovna je nestihla projednat.

„Máme vůči radě dluh, takže by nebylo férové je neschválit. Na druhé straně jsou podněty k hospodaření televize, která má ročně k dispozici kolem sedmi miliard korun,“ dodal.

Kolovratník nevyloučil, že výbor, který se zřejmě sejde 15. března, může hlasování odložit. „Mohlo by se to stát v případě, že by se podezření kolem některých výběrových řízení, respektive jejich nevypsání potvrdila a byla závažná,“ podotkl.

K neschválení zprávy o hospodaření ČT vyzval Zeman poslance v pořadu komerční televize Jaromíra Soukupa TV Barrandov. „Samozřejmě bych si velmi přál personální změny v České televizi, i když je jako prezident nemohu vůbec ovlivnit,“ uvedl Zeman.

O pořadu ČT Bankovkovi čtěte zde >>>