Zadlužení státu i občanů je vysoké, soudí dvě třetiny obyvatel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Peníze, koruny
2
Fotogalerie

Míru zadlužení České republiky i jejích obyvatel pokládají za vysokou přibližně dvě třetiny lidí. Zadlužení států je pak závažný problém pro dvě třetiny respondentů a zadluženost občanů považuje za závažný problém 71 procent lidí. Vnímání míry zadlužení státu jako závažného problému však od roku 2013 klesá, v menší míře totéž platí i o zadlužení obyvatelstva. Vyplývá to z výsledků březnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění.

Jako velmi vysoké označilo zadlužení České republiky 23 procent dotázaných, přičemž dalších 42 procent hodnotilo dluhy státu jako spíše vysoké. Podle zhruba pětiny respondentů je současná míra zadlužení odpovídající. Naopak jako spíše nebo velmi nízkou ji označila celkem čtyři procenta dotázaných.

V případě zadlužení občanů míní 18 procent dotázaných, že je velmi vysoké, a polovina jej označila za spíše vysoké. Jako odpovídající je vnímá o málo více než pětina, čtyři procenta lidí uvedla, že je toto zadlužení spíše či velmi nízké.

Míru zadlužení jako vysokou obecně méně často hodnotí lidé s dobrou životní úrovní své domácnosti a mladí lidé ve věku 15 až 19 let. V případě samotné míry zadlužení běžných občanů totéž platí i o skupině dotázaných od 20 do 29 let. "Samotná okolnost, zda respondent sám v současnosti splácí nějaký úvěr či půjčku, se přitom v hodnocení míry zadlužení významně nepromítá," uvedli autoři průzkumu.

Zadlužení státu vnímá jako velmi závažný problém asi pětina lidí, pro další více než dvě pětiny je to problém závažný. Zadluženost běžných občanů považuje 22 procent respondentů za velmi závažný problém a podle další téměř poloviny Čechů jde o problém závažný.

Průzkum se uskutečnil od 6. do 19. března a zúčastnilo se ho 1045 respondentů starších 15 let. Na konci března činil státní dluh 1,789 bilionu korun a české domácnosti dlužily bankám 1,446 bilionu korun.