Politické strany jsou prošpikované korupcí, rozkrádají se i eurodotace, myslí si Češi

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Andrej Babiš na sjezdu STAN
Bělobrádek
Premiér Sobotka
Šéf Senátu Milan Štěch
Sněmovna, ilustrační
6
Fotogalerie

Dvě třetiny Čechů si myslí, že většina nebo téměř všichni veřejní činitelé jsou zkorumpovaní. Podle 25 procent Čechů je zkorumpovaných veřejných činitelů méně než polovina a pět procent lidí soudí, že je do korupce zapojeno jen minimum veřejně činných lidí. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Proti loňskému roku se výsledky téměř nezměnily. Proti roku 2014, kdy jako zkorumpovanou většinu nebo skoro všechny veřejné činitele označilo největší množství lidí, a to 75 procent, jsou ale výsledky lepší.

Z hlediska vybraných institucí a oblastí veřejného života lidé soudí, že největší míra korupce je u politických stran, kde ji za téměř nejvyšší nebo nejvyšší označuje 71 procent dotázaných. O něco méně lidí, 68 procent, si totéž myslí v souvislosti s rozdělováním evropských dotací. Více než polovina veřejnosti vnímá přítomnost téměř nejvyšší nebo vysoké korupce také u ministerstev, centrálních úřadů a stavebních úřadů.

Nejlépe z hodnocení vychází školství, kde je o vysoké nebo téměř nejvyšší míře korupce přesvědčeno 15 procent Čechů. Relativně málo zasažené korupcí jsou podle názoru lidí i banky a peněžní ústavy, jen pětina lidí si myslí, že je tam vysoká nebo téměř nejvyšší míra korupce.

Proti loňskému průzkumu se zlepšilo vnímání míry korupce u policie, armády a soudů. Hodnocení ostatních oblastí je zhruba stejné jako loni, přičemž žádná instituce si významně nepohoršila, uvedlo CVVM, které průzkum provedlo v první polovině března mezi tisícovkou lidí starších 15 let.