Zájemci o voličský průkaz mohou nově žádat online přes Portál Pražana  

Zdeněk Hřib, primátor

Zdeněk Hřib, primátor Zdroj: E15 Michael Tomeš

Zdeněk Hřib
2
Fotogalerie

Hlavní město rozšířilo Portál Pražana o novou funkci. Lidé si přes portál mohou zažádat o voličský průkaz. Pro nadcházející sněmovní volby o něj mohou lidé žádat elektronicky prostřednictvím datové schránky od pondělí 13. září, a to bez ohledu na volební okrsek. Sběr elektronických žádostí pro tyto volby potrvá do 1. října. Osobně pak můžou lidé žádat o voličský průkaz na svých úřadech do 6. října.  

„Portál Pražana dává možnost podat žádost o vydání voličského průkazu všem obyvatelům ČR. Navzdory názvu totiž mohou tuto funkci využít i lidé z jiných krajů, a ne pouze Pražané. Je to jedna z mnoha situací, kdy suplujeme něco, co měla udělat vláda Andreje Babiše, ale opět zaspala, podobně jako v případě korespondenčního hlasování. Doufám, že tato možnost vyřízení voličského průkazu přispěje k vysoké účasti ve volbách,“ říká primátor hlavního města Zdeněk Hřib.  

Návod: Vyřízení žádosti o voličský průkaz >>>

Současný zákon umožňuje podání v elektronické podobě pouze prostřednictvím datové schránky voliče. Nelze tedy z legislativních důvodů využít digitální úkon jen pomocí státní eIdentity (NIA, BankID), i když pro jiná podání je tato možnost na Portálu Pražana dostupná.

Úřad po přijetí žádosti vydá voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb a předá jej osobně voliči, případně je možnost voličský průkaz žadateli i zaslat. Voličský průkaz lze na základě žádosti zaslat i na adresu zastupitelského úřadu, kde se volič rozhodl hlasovat. V tomto případě se stačí v den voleb dostavit na tento zastupitelský úřad, kde bude voličský průkaz předán po ověření identity a následně může volič přistoupit k hlasování. 

Portál Pražana se od svého zavedení neustále rozšiřuje o nové funkce. Lidé zde již několik měsíců mají možnost vyřešit např. poplatek za komunální odpad. Do konce roku 2021 by zde mělo být možné i objednávat a provádět změny sběrných nádob (bez nutnosti návštěv klientských míst), řešit s vybranými městskými částmi poplatek za psa a připravuje se i další rozvoj portálu při řešení zón placeného stání.