Žalobci vyslechli špičky policie, politici o reorganizaci jednají

Ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 13. června v Lánech na Kladensku. Tématem schůzky byla reorganizace policie. Plány změn v organizační struktuře policie vyvolaly ostré hádky ve vládní koalici, napětí v policejním sboru a do konfliktu se zapojili i žalobci.

Ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 13. června v Lánech na Kladensku. Tématem schůzky byla reorganizace policie. Plány změn v organizační struktuře policie vyvolaly ostré hádky ve vládní koalici, napětí v policejním sboru a do konfliktu se zapojili i žalobci. Zdroj: CTK

Žalobci dnes vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho kvůli chystané reorganizaci policie. Žalobci prověřují, zda nejde o tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Změny uvnitř policie vyvolaly bouři na politické scéně a krizi uvnitř vládnoucí koalice.

Na zámku v Lánech dnes začala jednání prezidenta Miloše Zemana s hlavními aktéry sporu, ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Zeman se k problému vyjádří v úterý.

Žalobci na policejním prezidiu strávili čtyři hodiny. Podle náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára policejní velitelé spolupracovali. Jejich informace teď chtějí žalobci analyzovat. Již dříve státní zástupci uvedli, že Šlachta, který na svou funkci v pátek rezignoval, odmítal poskytovat informace z trestních kauz. To by mohlo být důvodem pro údajný plán na jeho odstranění.

Podle Chovance ani dnešní vysvětlování plánů žalobcům nezměnilo názor policejního prezidenta, který hodlá reformu dotáhnout do konce. Ministra překvapuje, že prověřování kauzy se odehrává v „přímém přenosu“.

Kvůli změnám uvnitř policie se v úterý večer sejde Bezpečnostní rada státu, po které chce Chovanec policejní reformu podepsat. Na žádost nespokojeného hnutí ANO se rady zúčastní i lidé, kteří běžně na jednání nemají přístup. Půjde třeba o ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebo pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Podpis o den později

Podle dnešního vyjádření předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by mohl Chovanec s podpisem reorganizace počkat o den déle. Ve středu ráno je totiž v plánu koaliční dohodovací jednání, které vyvolalo nespokojené hnutí ANO, jež s reformou nesouhlasí. Pokud by Chovanec návrh podepsal dřív, tak ANO bude chtít, aby z funkce odstoupil.

Prezident Zeman chce dnes vyslechnout názory znesvářených stran. Chovanec po jednání s prezidentem uvedl, že se Zeman ke sporu vyjádří v úterý. Ze vzájemného setkání neměl pocit, že by reforma byla prezidentovi proti mysli.