Záložáci dostanou přidáno, odměny se ztrojnásobí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Členové armádních aktivních záloh dostanou přidáno, jejich roční odměna stoupne ze současných šesti tisíc na 18 tisíc korun. Příslušný zákon schválila Poslanecká sněmovna. Podmínkou bude účast na cvičení nebo v operačním nasazení v daném kalendářním roce. Vláda původně navrhovala zdvojnásobení odměny, opoziční ODS prosadila vyšší růst.

Za každý den cvičení nebo operačního nasazení by tito „záložáci“ dostávali plat odpovídající tarifu profesionálního vojáka na stejné hodnosti. Vojáci v záloze by měli nárok také na zapůjčení vojenské výstroje, na stravu, ubytování nebo dopravu. Po případné zahraniční misi by mohli na rekondiční pobyt.

O členství v zálohách mají nyní lidé poměrně malý zájem. Teď jich je v nich zařazeno asi 1200, do budoucna jich chce mít armáda až 5000. Armáda hodlá přilákat především vysokoškolské studenty s ohledem na jejich věk, vzdělání a tím i možnost jejich zapojení do profesionální armády. Studenti by měli dostat v roce, kdy vstoupili do aktivní zálohy, navíc motivační odměnu 6000 korun.

O něco nižší odměny by měli podle předlohy členové dobrovolných záloh, které zavádí novela branného zákona. Za měsíc, kdy vykonali vojenské cvičení, by dostali tisíc korun. Celková roční odměna by byla nejvýše 12 tisíc korun.
Zaměstnavatelé by měli dostávat podporu ve výši dvou třetin průměrného hrubého měsíčního platu v národním hospodářství za vojáka v aktivní záloze na plánovaném cvičení nebo v operačním nasazení. V případě neplánované služby by náhrada tvořila celý hrubý průměrný plat. Obdobně se bude postupovat v případě, pokud je člen aktivních záloh sám podniká.

Roční náklady na jednoho člena aktivních záloh by byly i po přijetí zákona skoro čtyřikrát nižší než na jednoho profesionálního vojáka. Předloha by měla být účinná od července.