Zdravotníci si polepší, plošně přidáno ale nedostanou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Všichni zdravotníci v nemocnicích příští rok plošně přidáno nedostanou. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Asociace nemocnic ČR. Podle ní je to podmínkou dohody se zdravotními pojišťovnami o proplácení péče. Odbory začátkem května po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) uvedly, že jim byl růst platů přislíben. Babiš dnes řekl, že plošné přidávání nepovažuje za spravedlivé a o růstu výdělků v nemocnici by měli rozhodnout jejich ředitelé. Zvýšit by se měl plošně příplatek za směny sestrám, a to o pět tisíc korun.

"Zásadní podmínkou dohody je, že právním předpisem nebudou paušálně zvýšeny sazby v platových tabulkách, neboť v tomto případě by zdroje zdravotních pojišťoven na takovéto navýšení nestačily a chybějící prostředky by pak musel zajistit stát," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně asociace Jaroslava Kunová.

Podle Babiše příští rok poplyne do zdravotní péče celkem o 20 miliard víc než letos. Větší sumu dostanou i nemocnice, uvedl premiér v demisi.

Ministerstvo zdravotnictví dohodu mezi nemocnicemi a pojišťovnami respektuje. "Tato dohoda počítá s nárůstem příplatku za směnnost a zbývající nárůst mezd a platů se musí uskutečnit v mezích této dohody," sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Podle ministerstva je třeba vidět potřeby nemocnic individuálně a přidávat především sestrám, střednímu a nižšímu zdravotnickému personálu.

Odbory na zvýšení trvají, podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové jim je premiér přislíbil. Zvýšení příplatku za směnnost o pět tisíc korun vítají. "Neumíme si představit, že by se platy nezvýšily lékařům a ostatním zaměstnancům, a to vzhledem k nabídce na trhu práce, kdy ve zdravotnictví chybí téměř všechny profese," uvedla.

Žitníková už požádala Babiše o další schůzku, příští týden ve středu má o zvyšování mezd podle ní jednat i Rada hospodářské a sociální dohody ČR. "Neumíme si představit, že premiér nedodrží dohody," dodala.

Podle ní jsou pro zvýšení platů dvě možné cesty. Odbory ministerstvo požádaly o změnu zákona a další navýšení plateb za státní pojištěnce. Druhou možností je podle nich využití rezerv zdravotních pojišťoven.

Dohoda počítá s navýšením příplatku za práci v třísměnném provozu ze současných 2000 korun v menších a 3000 korun ve fakultních nemocnicích o 5000 korun. Podle asociace to musí pro vybrané kategorie zajistit právním předpisem společně ministerstvo zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

V dohodovacím řízení jednotlivé segmenty zdravotní péče jednají se zdravotními pojišťovnami o úhradách zdravotní péče na příští rok. Rozdělovat se bude asi 320 miliard korun. Akutní lůžková péče spotřebuje přibližně polovinu. Oproti letošnímu roku dostanou nemocnice o pět procent navíc.