Marek: Po prudkém růstu mezd přijde zdražování, situaci firem komplikuje stát

David Marek

David Marek Zdroj: repro Reflex/archiv Davida Marka

Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
57
Fotogalerie

Výše průměrné mzdy v Česku roste nejrychlejším tempem za desetiletí. Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozorňuje, že významnou měrou se na trendu podílí stát přidáváním platů ve veřejném sektoru. "Přilévá oheň do ohně," říká Marek s tím, že se tak v konečném důsledku pod tlak dostávají i podnikatelé. Změnu situace na trhu práce ovšem v nejbližší době nečeká.

Překvapilo vás tempo růstu průměrné mzdy?

Vzhledem k situaci na trhu práce nejde o výrazné překvapivá čísla. Nedostatek pracovních míst vede firmy k nabízení vyšších platů, k přetahování se o zaměstnance. Proto dochází ke zrychlování mzdové inflace až na 8,6 procenta. To je nejvíce za deset let.

Nevhodná je však za této situace politika vlády, která rychlým tempem zvyšuje mzdy ve veřejném sektoru.

Ve školství rostly mzdy nejrychleji z celé ekonomiky, tempem přes dvanáct procent. Tím se dál vytváří velký tlak na trhu práce, přilévá se olej do ohně. Stát komplikuje situaci firmám, které už tak musí rychle zvyšovat mzdy. Je to nevhodně načasované.

Svědčí vysoká rychlost růstu průměrné mzdy o přehřívání ekonomiky?

Pokud by se trh práce nepřehříval, tlak na mzdy by nebyl tak vysoký. Nedocházelo by k tomu, že by rostly mzdy rychleji než produktivita práce. Dochází k erozi konkurenceschopnosti českých firem. Je otázka času, než donutíme firmy k zastavení poklesu svých marží a zdražením produkce. To se promítne v inflaci ve spotřebitelských cenách.

Jaký očekáváte další vývoj trhu práce?

Předpokládám, že tlak na růst mezd zůstane letos silný. Nedostatek pracovních míst dál trvá. Ze zahraničí však přichází určité známky zpomalení hospodářského růstu. Naopak pokud firmám porostou zakázky pomaleji než dosud, pak možná i tlak na pracovní síly bude o něco menší. Tlak na růst mezd by tak klesnul, to ale čekám až od příštího roku.

Usnadní růst průměrné mzdy a nedostatek pracovních míst pozici starších občanů na trhu práce? Pokud má dnes někdo na pracovním trhu potíže s uplatněním, jsou to právě lidé nad padesát let, upozorňuje například organizace Byznys pro společnost. 

Firmy hledají pracovní síly i tam, kde to dříve nebylo obvyklé. Týká se to jak starších obyvatel, tak třeba vězňů. Každá pracovní síla je pro firmy dobrá, takže i lidé, kteří dříve hledali práci obtížně, nyní nachází poměrně snadno. Aktuální situace pro starší je proto velmi výhodná.