Třicet tisíc není žádný strop. České průměrné mzdy dál rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie
Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Jednalo se o nejvýraznější růst mezd za posledních deset let. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen mzda reálně stoupla o 6,6 procenta, což je nejvíce od roku 2003. Stoupl i medián mezd, a to o 8,3 procenta na 25 674 korun.

Průměrná mzda v Česku poprvé přesáhla 30 tisíc korun ve čtvrtém čtvrtletí 2017, když meziročně stoupla podle revidovaných údajů ČSÚ na 31 661 korun. Nyní meziroční růst průměrné mzdy ještě zrychlil, v posledním čtvrtletí loňského roku mzda rostla o 7,4 procenta.

Průměrná mzda za první čtvrtletí 2018 vzrostla i ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Ačkoli ve čtvrtém čtvrtletí 2017 mzda činila více než 31 tisíc korun a v letošním prvním čtvrtletí byla přes 30 tisíc korun, po očištění o sezonní vlivy - jako je třeba různý počet pracovních dní - mezičtvrtletně stoupla o 2,2 procenta.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd v prvním čtvrtletí 2018 činil 25 674 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed rozdělení hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

U mužů činil medián mezd 28 031 korun a u žen 23 084 korun. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly v prvním čtvrtletí mzdu mezi zhruba 12 tisíc a 48 tisíc korun.

Z regionů republiky má nejvyšší průměr mezd s více než 38 tisíc korun jako obvykle Praha, zatímco nejnižší Karlovarský kraj se zhruba 26 tisíc korun. V Praze ale v prvním čtvrtletí tohoto roku rostly mzdy nejméně, meziročně jen o rovných sedm procent. Karlovarský kraj naproti tomu zaznamenal ze všech regionů nejvýraznější meziroční zvýšení mezd - o 10,1 procenta. Žádnému jinému kraji nestouply mzdy více než o desetinu.

Mezi jednotlivými odvětvími byla nejvyšší průměrná mzda v informačních a komunikačních činnostech, kde dosáhla téměř 57 tisíc korun. Naopak nejhůře jsou na tom pracovníci v ubytování, stravování a pohostinství, kde průměr mezd činí jen zhruba 18 tisíc korun. Nejvýraznější růst mezd zaznamenali statistici v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech, a to o 13,1 procenta. Nejmenší byl růst v peněžnictví a pojišťovnictví, kde činil jen 3,5 procenta.