Zeman: Kazašský hospodářský zázrak je šancí pro české firmy

Miloš Zeman a Nursultan Nazarbajev

Miloš Zeman a Nursultan Nazarbajev Zdroj: ctk

Za „zemi hospodářského zázraku“ označil český prezident Miloš Zeman Kazachstán během návštěvy tohoto státu. Po jednání s kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem prohlásil, že Česko považuje Kazachstán za stát prvořadého a dlouhodobého zájmu. Upozornil rovněž na možnost výhodných kontraktů s českým výrobcem nákladních automobilů Tatra, na rozvoj spolupráce v civilním letectví či na využití finančních služeb české společnosti Home Credit, jejímž vlastníkem je skupina PPF.

Nazarbajev naopak hovořil o státnickém odkazu Jiřího z Poděbrad a o realitních operací kazašských podnikatelů v Karlových Varech. Ve srovnání s rokem 1999, kdy Zeman navštívil bývalou sovětskou republiku jako český premiér, udělal Kazachstán podle českého prezidenta výrazný pokrok.

Je to „země hospodářského zázraku,“ konstatoval Zeman a vyjádřil přesvědčení, že stepní středoasijský stát mimořádně bohatý na suroviny se v budoucnu stane ještě významnějším ekonomickým hráčem.

Jedna z českých firem podle něj Kazachům nabízí vybudování železnice z letiště do centra Astany. Český prezident také vyzdvihl české pivovary. „Nezapomeňte, že české pivo je nejlepší. Žádná americká konkurence nabízející nějakou špinavou vodu nám nemůže konkurovat, stejně jako německé pivovary,“ řekl Zeman rusky na podnikatelském semináři, za což sklidil potlesk.

Český prezident Kazachům slíbil zjednodušení vízových procedur potřebných pro cestování do České republiky. Dále oznámil, že Nazarbajeva pozval k návštěvě do Prahy. On sám se chce do Kazachstánu vrátit na Expo 2017.

Zóny volného obchodu by se měly spojit

Kazašský prezident se vyslovil pro spojení zón volného obchodu Evropské unie a Euroasijské hospodářské unie (EAHU), bezcelního společenství vytvořeného Ruskem společně s Kazachstánem a Běloruskem. Nazarbajev očekává, že Praha tuto myšlenku podpoří.

Nazarbajev se dokonce odvolal na státnický odkaz českého krále Jiřího z Poděbrad, který se v 15. století pokusil realizovat myšlenku mírové unie evropských panovníků. „Počítáme s tím, že Česká republika dnes bude hovořit o součinnosti Evropy a Asie,“ řekl kazašský prezident.

Hospodářských styků s Českem si Nazarbajev cení, zejména v oblasti dopravy, vzdělávání a zemědělství. „Víme, že mnohé budovy v Karlových Varech patří kazašským podnikatelům. Teď my k investicím zveme české firmy. Jsme země bohatá na ropu, železo a uhlí, souběžně ale chceme vybudovat ekonomiku nezávislou na surovinových zdrojích. V tom nám české společnosti mohou pomoci,“ zdůraznil kazašský vůdce.

Sankce nikomu nepomáhají

Nazarbajev novinářům sdělil, že s českým hostem debatoval i o zahraniční politice včetně krize na východě Ukrajiny a o protiruských sankcí vyhlášených Evropskou unií a USA odvetou za ruské vměšování. Sankce podle kazašského prezidenta nikomu nepomáhají. „Evropě ani Rusku užitek nepřinesou. Jen co jsme se dostali z vážné krize z roku 2008, dostali jsme se do ní zas,“ poznamenal Nazarbajev a dodal, že politika by do hospodářských vztahů zasahovat neměla.

Kazachstán, kde žije silná ruská menšina, dává v hodnocení ukrajinské krize najevo zájem na zachování ukrajinské územní celistvosti a nedělitelnosti ukrajinského území. Ruskou anexi Krymu Nazarbajev neuznal, sankční kroky Západu ale kritizuje jako opatření s nulovým politickým efektem.