Zeman nejspíš dá Kajínkovi milost, odsouzený vrah zřejmě zamíří po 23 letech na svobodu

Jiří Kajínek při soudním přelíčení.

Jiří Kajínek při soudním přelíčení. Zdroj: archiv Blesku

Jiří Kajínek při soudním přelíčení.
Jiří Kajínek při soudním přelíčení.
Ústavní soud odmítl stížnost Jiřího Kajínka.
Na doživotí odsouzený Jiří Kajínek. Proč sedí? Soud mu uložil doživotí 23. června 1998 za to, že v roce 1993 údajně zastřelil u plzeňské věznice Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Soud Kajínka odsoudil na základě jediného tvrzení přeživšího bratra Vojtěcha Pokoše, který sám měl kriminální minulost. Kdyby byl Kajínek souzen podle amerického práva, musel by být pro nedostatek důkazů osvobozen.
Co si Miloš Zeman myslí o případu Kajínek
20
Fotogalerie

Třiadvacet let seděl v kriminále, utíkal a snažil se obnovit svůj proces. Teď se, na doživotí odsouzený, Jiří Kajínek zřejmě dostane na svobodu. Prezident Miloš Zeman se mu podle informací Blesku rozhodl udělit milost. Příslušný dokument podepíše po návratu z Číny.

Rozhodnutí o udělení milosti přišlo jen den poté, co Kajínka ve věznici Rýnovice navštívila první dáma Ivana Zemanová. Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka zveřejnil sérii fotografií, na kterých si s vězněm prezidentova žena mimo jiné podává ruku. Také ho prý obdarovala knihou o lánském zámku.

Zeman po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech na ministra spravedlnosti, což podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové nebrání tomu, aby prezident o milosti rozhodl sám.

Připomeňte si video z roku 2013. Co si Zeman myslí o případu Kajínek?
Video placeholde
Co si Miloš Zeman myslí o případu Kajínek • Blesk.cz

Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Při letošní dubnové návštěvě Čáslavi už ale Zeman řekl, že o Kajínkově omilostnění vážně uvažuje. "Je ve vězení asi 20 let a existují důvodné pochybnosti o jeho vině," řekl tehdy.

Více čtěte na blesk.cz