Zeman pozval Sobotku znovu do Lán. Zřejmě ho pověří jednáním o vládě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přijel 13. listopadu 2013 za prezidentem Milošem Zemanem do Lán k první povolební schůzce.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přijel 13. listopadu 2013 za prezidentem Milošem Zemanem do Lán k první povolební schůzce. Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman přijme příští čtvrtek v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Prezident zřejmě Sobotku pověří jednáním o sestavení vlády. Zeman ve středu po prvním společném jednání obou politiků uvedl, že lídra ČSSD pověří jednáním o novém kabinetu při jejich další schůzce.

Hradní kancelář je na informace o chystané schůzce velmi skoupá. „Prezident republiky Miloš Zeman přijme ve čtvrtek dne 21. listopadu 2013 v 16.00 hodin na zámku v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku,“ uvedla ve stručnosti prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Sobotka se Zemanem jednal ve středu. Předseda sociální demokracie poté novinářům řekl, že ho Zeman ujistil svým rozhodnutím pověřit ho jednáním o povolebním uspořádání politické scény. Pokud jednání potenciálních koaličních partnerů půjdou dobře, může mít Česko novou vládu do konce roku, řekl ve středu Sobotka. Zemana prý chce pravidelně informovat o stavu rozhovorů.

Sobotka o vytvoření společného kabinetu jedná s hnutím ANO, které ve volbách skončilo těsně za ČSSD, a KDU-ČSL. Jednou z hlavních překážek sestavení koalice podle něj jsou církevní restituce. Zatímco sociální demokraté a ANO chtějí revizi již schválené zákonné úpravy majetkového vyrovnání státu s náboženskými obcemi, lidovci považují téma za uzavřené. Koalice ČSSD, lidovců a hnutí miliardáře Andreje Babiše by ve Sněmovně disponovala dostatečnou většinou 111 poslaneckých křesel.