Zeman: Předčasné volby by vyšly draho, ale zatím je nevylučuji

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Hlava státu je zde od toho, aby rychle jmenovala nového premiéra, řekl prezident Miloš Zeman ve svém prvním veřejném vystoupení po demisi premiéra Petra Nečase (ODS). K předčasným volbám, o něž usilují opoziční ČSSD, KSČM a VV, vyjádřil výhrady. V případě jejich konání by podle hlavy státu spadlo „pod stůl“ zhruba 100 zákonů, které jsou rozpracované. Stát by za hlasování navíc musel vydat kolem půl miliardy korun, které by Zeman považoval za „vyhozené do vzduchu“.

„Vyhodit půl miliardy do vzduchu jen proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. To je určitý argument proti předčasným volbám,“ uvedl Zeman.

Možnost předčasných voleb, i když k nim má výhrady, ale Zeman zcela nevyloučil. „Prezident tady ovšem není od toho, aby pobíhal po Poslanecké sněmovně a sháněl 120 hlasů,“ dodal prezident. Právě tolik hlasů je k rozpuštění dolní komory třeba.

O svých konkrétních záměrech chce Zeman nejprve informovat jednotlivé politické strany, s nimiž bude o víkendu jednat o dalším postupu.

S návrhy kandidátů na budoucího předsedu vlády by nyní měla přijít nejsilnější koaliční strana ODS. Občanští demokraté zároveň po Nečasově odchodu z čela strany hledají i svého nového předsedu. „Nechci spekulovat o tom, zda úřadující předseda ODS by měl nebo neměl být automaticky kandidátem na premiéra, protože to je opravdu nikoli moje věc, ale věc ODS,“ řekl Zeman. Podle informací serveru E15.cz je momentálně pro ODS favoritkou Miroslava Němcová. Proti její nominaci na premiérku je údajně jen ministr dopravy Stanjura.

TOP 09 a ČSSD se na způsobu řešení krize neshodly

Vedoucí činitelé vládní TOP 09 a opoziční ČSSD se na dnešní asi půlhodinové schůzce podle očekávání neshodli v postoji k řešení nynější politické. TOP 09 chce dál pokračovat v jednáních směřujících k udržení vlády stávající koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, opoziční sociální demokraté trvají na rychlých předčasných volbách.

S TOP 09 se zástupci ČSSD podle svého předsedy Bohuslava Sobotky shodli na tom, že v určité situaci mohou být předčasné volby řešením. Podle šéfa poslaneckého klubu sociální demokracie Jeronýma Tejce by předběžný termín pro takové hlasování mohl být někdy mezi 15. a 20. červencem, tak aby se pak předčasné volby mohly konat v září či na počátku října.

TOP 09 dává najevo, že po případném neúspěchu ODS s hledáním nového premiéra a krachu snahy o pokračování nynější koalice jsou předčasné volby lepším řešením než případná úřednická vláda vládnoucí do řádného termínu voleb v roce 2014.

Jana Havligerová: Při vší bídě to byla dobrá vláda