Zeman udělil milost odsouzenému za přijetí úplatku, přihlédl k jeho nemoci

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman udělil milost onkologicky nemocnému muži, který byl potrestán za zneužití pravomoci, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku. ČTK to dnes oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Odsouzený předtím vedl bezúhonný život a již nezastává veřejnou funkci, opakování obdobného skutku je proto vyloučeno, uvedl Hrad. Podle serveru Aktuálně.cz je omilostněným bývalý starosta Hevlína na Znojemsku Drahomír Nosek, který za úplatek pomohl muži trestanému za drogový delikt vyhnout se obecně prospěšným pracím.

"Prezident republiky přihlédl k tomu, že omilostněný se řadu let léčí s onkologickým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou a vysoce specializovanou péči na odborném lékařském pracovišti, a prominul mu zbytek trestu odnětí svobody uloženého za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku," napsal Ovčáček.

Muž podle prezidentské kanceláře dosud vedl bezúhonný a společnosti prospěšný život. "Vzhledem k tomu, že omilostněný již nezastává veřejnou funkci, je recidiva obdobného skutku vyloučena," dodal mluvčí. Prezident podle něj za této situace nepovažuje za smysluplné trvat na výkonu zbytku trestu a "svým humanitárním gestem tak umožnil omilostněnému napřít veškeré své síly na boj se život ohrožující nemocí".

Bývalý starosta Hevlína Nosek, kterého podle Aktuálně.cz Zeman omilostnil, byl odsouzen ke 2,5 roku vězení, ale trest kvůli nemoci vůbec nenastoupil. Nosek v roce 2011 dostal úplatek od muže, který byl za drogový delikt potrestán 200 hodinami obecně prospěšných prací. Nosek za částku, jejíž výše nebyla zveřejněna, potvrdil Probační a mediační službě, že muž trest splnil, přestože trestaný nikdy práce nevykonal. Noska usvědčily odposlechy. Soudy se pak táhly několik let. Nosek původně dostal čtyři roky, ale opakovaně se odvolával, a dosáhl tak snížení trestu. Do vězení se však již kvůli svému zdravotnímu stavu nedostal

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnost, které jednotlivé žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež splňují Zemanem stanovené podmínky - pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Prezident od roku 2013 udělil deset milostí. Tato je první v druhém funkčním období, uvedl Ovčáček.

Největší kontroverze vzbudilo Zemanovo loňské rozhodnutí udělit milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Většinu milostí odůvodnil Zeman nepříznivým zdravotním stavem odsouzených. V jednom případě dal milost na základě papežské výzvy ženě, která se ve vězení starala o dítě.

Letos v březnu udělil milost muži, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Omilostněný sice nesplňoval podmínku závažného zdravotního stavu, avšak Zeman jeho další potrestání považoval za nadbytečné a kruté.

Komu Zeman udělil milost

- Poprvé omilostnil v únoru 2016 muže odsouzeného na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost; část trestu si odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do nemocničního ošetřování.

- Druhé žádosti prezident vyhověl v květnu 2016, kdy odsouzeného omilostnil rovněž ze zdravotních důvodů. Prominul mu zbytek jednoho trestu a tři celé tresty odnětí svobody ve výši zhruba 29 měsíců. Muž byl odsouzen za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

- Třetí milost, která znamenala zastavení trestního stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, udělil Zeman v září 2016 také ze zdravotních důvodů.

- V listopadu 2016 dal prezident milost dvěma vězeňkyním. Jedné z nich na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství. Jednalo se o mladou ženu starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky. Trest dostala za zpronevěru a nesplňovala podmínku, kterou prezident stanovil pro omilostnění, protože nebyla dlouhodobě nemocná. Druhá žena, trpící dlouhodobou psychickou nemocí, byla potrestána za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem. Téměř polovinu trestu si už odpykala.

- Další milost udělil Zeman v prosinci 2016, a to muži, který byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že milost Zeman udělil přesto, že odsouzený je "značným recidivistou".

- Sedmou milost udělil prezident loni v dubnu muži nemocnému rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování. Muži už soud kvůli špatnému zdraví trest přerušil.

- Velkou pozornost vzbudilo loni v květnu udělení milosti pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Kajínek byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení. Milost byla udělena pod podmínkou, že se Kajínek nedopustí do sedmi let trestného činu. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil.

- Počátkem letošního března Zeman omilostnil muže, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Hrad informoval, že omilostněný sice nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu, avšak Zeman jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté. Odsouzený muž byl ve vězení za ohrožení pod vlivem návykové látky a za usmrcení z nedbalosti, Zeman mu prominul zbytek trestu. Přihlédl k tomu, že muž má nezletilé dítě, které přišlo o matku a sourozence.

- Desátou milost udělil Zeman onkologicky nemocnému vězni, který byl potrestaný za zneužití pravomoci, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku.