Zeman vyrazí za vojáky do Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman chce navštívit české vojáky v Afghánistánu. Uvedl to dnes v pořadu Partie televize Prima Family s tím, že o přesném termínu se zatím jedná. Prezident podotkl, že si práce vojáků v misi váží, zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. Za tu druhou pokládá účast vojáků v integrovaném záchranném systému.

Zeman se dotkl i toho, že ve vládě nyní chybí ministr obrany, resort vede dočasně premiér Petr Nečas (ODS). Podle Zemana je tato otázka skutečně v první řadě věcí předsedy vlády. „Chápu, že teď rok a čtvrt před volbami se do tohoto horkého křesla nikomu nechce,“ podotkl Zeman. Soudí, že ten, kdo do ministerského křesla nakonec usedne, projeví jistou míru odvahy.

Podrobnosti návštěvy afghánské mise, kde ČR nyní svou účast snižuje, zatím nebyly domluveny. „Já jsem vyjádřil přání tyto vojáky navštívit, a kdy se tato návštěva uskuteční, to je zatím předmětem jednání,“ řekl Zeman.

V afghánské provincii Lógar ukončil k počátku února po pěti letech práci český provinční rekonstrukční tým (PRT) a nyní tam vojáci „uklízejí“ a dokončují a předávají partnerům projekty. V zemi nyní pracují čeští vojáci v provincii Wardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři působí na základně KAIA u Kábulu.

Prezident v televizi prohlásil, že vidí dvě základní role pro českou armádu. První je její účast v integrovaném záchranném systému, tedy pomoc například při povodních či při jiných živelných katastrofách. Druhou rolí je podle Zemana - který se v tom podle svých slov rozchází s mnoha politiky - právě účast v misích, protože vojáci disponují například kvalitními speciálními silami, polní nemocnicí či jednotkou určenou pro boj s následky zbraní hromadného ničení.

„Je to vlastně boj proti mezinárodnímu terorismu a je lépe, když se tento boj odehrává tisíce kilometrů od našich hranic, než aby teroristé vyhodili do povětří třeba Nuselský most,“ prohlásil Zeman. Prezident pak připomněl, že česká armáda má například jen tři desítky tanků, a k teritoriální obraně tak není příliš využitelná. „Nesouhlasím s těmi, kdo mluví o teritoriální obraně, o vševojskovém charakteru armády. Jsme členy NATO a v rámci NATO má existovat jistá dělba práce,“ řekl prezident.

Zeman také podporuje vytváření smíšených brigád například v rámci EU, společné jednotky podle něj mohou znamenat úspory z hlediska kompatibility výzbroje a výstroje. Minulý týden země V4 dohodly vznik své bojové skupiny, která by měla začít fungovat v roce 2016.

„Vybudování evropské armády je dlouhodobý cíl,“ míní prezident. Zopakoval, že je eurofederalista, ale ne zastánce evropského unitárního státu, a tak má za nesmysl například vznik jednotné evropské policie. Zeman připomněl též chystanou operaci Evropské unie v africkém Mali, kde nyní francouzští a afričtí vojáci bojují s islamistickými povstalci.