Zkorumpované autoškoly. Stovky řidičů mají koupený průkaz

Autoškola ilustrační foto

Autoškola ilustrační foto Zdroj: profimedia

Karlovarští kriminalisté obvinili pět lidí z podvodného vydávání řidičských průkazů. Čtyři majitelé autoškol a jeden zkušební komisař jsou podezřelí, že za peníze vydávali řidičské průkazy lidem, kteří neabsolvovali výuku ani jízdy a nedělali testy. Řidičské průkazy za úplatu vydávali jak Čechům, tak cizincům.

Policie prověří tisíce držitelů průkazů vydaných podezřelými autoškolami, podle indicií by stovky z nich mohly o řidičská oprávnění přijít, řekl dnes novinářům šéf karlovarské hospodářské kriminálky Jiří Vopálenský.

Podle něj policisté začali podezřelé vydávání řidičáků prošetřovat i na základě poznatků, které získali od lidí. „Zprvu jsme myslili, že jde o jedince. Ani nás nenapadlo, že půjde o tak rozsáhlou činnost,“ uvedl.

Policisté zatím vědí o čtyřech autoškolách z Chebska a Prahy, nevylučují ale, že při vyšetřování mohou přijít na další. Mezi těmi, kteří jsou podezřelí, že si za peníze koupili doklady, převažují občané České republiky. Kromě nich ale policisté vyšetřují i cizince z mnoha zemí.

Kolik lidé za řidičáky platili, bylo podle dosavadních zjištění různé. Zřejmě záleželo na možnostech žadatelů, ale i na tom, zda šlo o řidičský průkaz na osobní auto nebo na autobus či nákladní auto.

Právě to, že po silnicích jezdí zřejmě stovky řidičů, kteří neprošli výcvikem, je podle kriminalistů varovné. Například při nehodách by držitelé takto získaných průkazů mohli nakonec být označeni za viníky bez ohledu na skutečné zavinění.

Lidé, kteří získali za peníze řidičské průkazy, by podle policistů mohli být obviněni z úplatkářství. Ale pokud se podle Vopálenského sami přihlásí policii, půjde o podstatnou polehčující okolnost. Pokud policisté zjistí, že získali řidičský průkaz neoprávněně, mohou o něm přijít ve správním řízení.

Podle Vopálenského čeká nyní policisty mnohoměsíční práce s výslechy podezřelých. Vyslechnout musejí řádově tisíce absolventů autoškol z několika posledních let.