Zrušení PPP projektu ve vojenské nemocnici přijde na 145 milionů

Ústřední vojenská nemocnice

Ústřední vojenská nemocnice Zdroj: uvn

Vůbec první český projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru na dostavbu pražské Ústřední vojenské nemocnice po sedmi letech příprav definitivně končí, ministerstvo obrany zaplatí konsorciu Prague Military Hospital Consession 145 milionů korun jako náhradu jeho dosavadních nákladů. „Dohodli jsme se s investorem, že nepodá žalobu kvůli ušlému zisku,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

I zástupci konsorcia potvrdili, že zrušení pilotního PPP projektu nebude pro Česko znamenat další arbitráž, v níž by v tomto případě riskovalo ztrátu až jedné miliardy.

Konsorcium, v němž má čtvrtinový podíl Metrostav, se už loni na podzim zavázalo, že se případně spokojí s finančním narovnáním. To podle tehdejších odhadů mělo dosáhnout maximálně 175 milionů. „Provedli jsme audit projektu, díky němuž jsme ušetřili tři desítky milionů,“ dodal Pejšek.

Důvodem toho, proč se nemocnice nebude modernizovat a rozšiřovat například o léčebnu dlouhodobě nemocných a další stavby, je především nedostatek peněz. Zdravotnické zařízení má roční obrat kolem 1,6 miliardy, investorovi by muselo pětadvacet let splácet 220 milionů ročně.

Ministerstvo projekt zrušilo také proto, že mu to doporučil antimonopolní úřad. Podle něj by mohl jeden ze zájemců o lukrativní zakázku původní tendr napadnout, protože z něj byl vyřazen kvůli tomu, že neměl koncesi pro provozování hotelu. O tom, že hotel v nemocnici nebude, však rozhodla vláda až několik měsíců po vyhlášení výsledků soutěže. Podle antimonopolního úřadu ministerstvu hrozila až stomilionová pokuta.

Zejména médii kritizovaný projekt loni těsně před parlamentními volbami schválila tehdejší úřednická vláda Jana Fischera, následně ho zredukoval kabinet Petra Nečase z 2,9 miliardy korun na 1,9 miliardy.