E-shopy po konci intervencí: Zlevníme, ale až vyprázdníme sklady

Alza.cz

Alza.cz Zdroj: Alza.cz

E-shop Notino.cz
E-shop Notino.cz
3
Fotogalerie

Koruna po skončení intervencí zpevnila, ale s cenami v e-shopech to nepohnulo. Jsou plné dříve pořízeného zboží.

Konec devizových intervencí, který zatím vedl jen k mírnému posílení koruny, měl nepatrný vliv na české e-shopy. Data největších českých srovnávačů a internetových obchodů dokazují, že očekávané zlevňování zboží nenastalo.

„Velká část zboží je už naskladněna, hlavní dodavatelé mají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny, tedy žádné skokové změny cen letos nelz e očekávat,“ uvádí Jiří Ponrt, finanční ředitel Alza.cz s tím, že v dlouhodobém horizontu změny očekávat lze, ale není možné je předpokládat obecně.

Podobně posuzuje situaci e-shop Notino.cz. „Ukončení intervencí se projeví ve snižování cen parfémů a kosmetiky. Zlevňování bude nicméně postupné tak, jak budeme doplňovat nové zásoby nakoupené po ukončení kroků ČNB,“ vysvětluje marketingový ředitel Radek Ondrášík.

Elektronické obchody také zdůrazňují, že zásadní pro zlevňování zboží bude pohyb české měny vůči dolaru. „V souvislosti s koncem intervencí centrální banky mimořádné výkyvy cen neočekáváme. Nákup elektroniky je ve většině případů dolarová záležitost, nakupuje se v jiných oblastech než v eurozóně,“ připomněl tiskový mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

„Nákup v eurech se týká především rychloobrátkového zboží, což v našem případě znamená drogerii a krmiva pro domácí zvířata. Nicméně ani v těchto segmentech nedochází a nemělo by docházet k enormním cenovým výkyvům,“ dodal.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Cenové srovnávače zaznamenaly jen nepatrné cenové pohyby. „Roli patrně hrají skladové zásoby, které má každý prodejce rozdílné,“ dodmnívá se Táňa Lálová, mluvčí společnosti Seznam, která provozuje službu Zboží.cz.

Důkazem, že se intervence přímo nepromítly do cen, může být třeba mobil iPhone 7 ve verzi 32 GB. Podle srovnávače Heureka byl k mání 26. března za 20 694 korun, avšak 10. dubna už stál 20 714 korun. Zvedla se také nejnižší cena přístroje z 16 600 na 16 650 korun.