Textilka Juta miliardáře Hlavatého rekordně vydělává. Bojí se konce intervencí ČNB

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem loni zvedla tržby o více než šest procent na rekordních 7,5 miliardy korun.

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem loni zvedla tržby o více než šest procent na rekordních 7,5 miliardy korun. Zdroj: ctk/ap

Hrubý zisk podniku miliardáře a senátora za ANO Jiřího Hlavatého by měl podle předběžného odhadu vzrůst o pětinu na dosud nejvyšších zhruba 640 milionů korun.
Tahounem loňského růstu tržeb Juty bylo zvýšení odbytu do Francie, Nizozemska, USA a Německa.
3
Fotogalerie

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem loni zvedla tržby o více než šest procent na rekordních 7,5 miliardy korun. Hrubý zisk podniku miliardáře a senátora za ANO Jiřího Hlavatého by měl podle předběžného odhadu vzrůst o pětinu na dosud nejvyšších zhruba 640 milionů korun. 

Tahounem loňského růstu tržeb Juty bylo zvýšení odbytu do Francie, Nizozemska, USA a Německa. Ze sortimentu Juta hlavně zvedla prodej netkaných textilií, podstřešních membrán a fólií a umělých trávníků.

Export Jutě loni zajistil 86 procent tržeb. Celkem firma vyvážela do pětašedesáti zemí světa. Největším odbytištěm bylo Německo s tržbami přes jednu miliardu korun. Následovala Francie s vývozem za osm set milionů. Právě Francie zaznamenala meziročně největší nárůst, asi o sto milionů korun. O zhruba osmdesát milionů Juta zvedla odbyt do Nizozemska a o šedesát milionů korun do USA.

Prodej v segmentu netkaných textilií, které se používají například ve stavebnictví, automobilovém průmyslu či při výrobě koberců, Jutě loni vzrostl o 130 milionů korun. Podobný nárůst zaznamenaly i podstřešní membrány a fólie. O osmatřicet milionů korun loni vzrostl prodej umělých trávníků, které Juta začala vyrábět v roce 2009. Juta vyrábí také například textilie pro zemědělství, hydroizolační fólie, pytle a motouzy.

Letos má Juta v plánu další zvýšení tržeb na úroveň 7,7 miliardy korun. Ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková však upozornila, že tento záměr je postaven na kurzu 27 korun za euro. Pokud by po opuštění kurzového závazku ČNB posílila koruna například na šestadvacet korun za euro, zůstaly by tržby Juty na úrovni loňského roku. "Proti zpevnění kurzu se Juta u bank částečně zajistila," uvedla Čermáková.

Průměrný počet zaměstnanců Juta loni zvýšila o více než dvě procenta. Společnost zaměstnává přes 2200 lidí. Jejich průměrná mzda loni vzrostla o sedm procent.

Od loňského srpna Juta rozšiřuje dvorský závod 01 na výrobu zemědělských a paletizačních síťovin o halu o rozloze asi jednoho hektaru. Do provozu by měla jít nová továrna letos na podzim. Objemem 350 milionů korun jde aktuálně o největší investiční projekt podniku.

Juta má čtrnáct závodů, z nichž šest je ve Dvoře Králové. Mimo Trutnovsko má závody v Olomouci, Přerově, Turnově a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách.